Schatting: 2,8 miljoen euro verlies cultuursector Almere

ALMERE • Ma 7 september 2020 | 21:11 • Maandag 7 september 2020 | 21:11

De Almeerse gesubsidieerde cultuursector dreigt aan het eind van dit jaar een verlies te lijden van 2,8 miljoen euro. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Het verlies wordt mede veroorzaakt door de coronacrisis.

Het college en de provincie willen daarom dat Almeerse cultuurorganisaties alsnog rijkssubsidie krijgen voor de periode 2021-2024. In de nieuwe subsidieronde gaat het geld voornamelijk naar de grotere cultuurinstellingen van Nederland.

Juist nu de coronacrisis de cultuursector keihard treft is een herziening van de verdeling van de cultuursubsidies noodzakelijk, vindt het college. Almeerse bestuurders zijn daarom samen met de provincie een lobby in Den Haag gestart om alsnog geld uit de bestaande subsidiepot te krijgen.

Kaalslag zien te voorkomen
''Alleen door middelen aan de aanstaande rijksbegroting toe te voegen kan de dreigende kaalslag in de podiumkunsten worden voorkomen.'' Volgende week dinsdag wordt op Prinsjesdag de rijksbegroting aangeboden aan de Tweede Kamer.

De gemeente Almere heeft de afgelopen tijd zelf ook geprobeerd de cultuursector te ondersteunen. Het college van B en W schrijft dat langdurige rijksondersteuning evengoed essentieel is om het huidige aanbod te behouden. ''Wij zetten alles op alles om onze instellingen door deze moeilijke tijd te loodsen.''

Noodfonds
De cultuursector van Almere heeft de afgelopen maanden al wel bijdragen van het Rijk gekregen. Een aantal theatergezelscheppen kreeg aan het begin van de crisis een uitkering uit een noodfonds van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen. Kunstlinie Almere Flevoland kreeg ondersteuning en een deel van de huur is kwijtgescholden. Het ministerie heeft ook bekendgemaakt dat er geld vrijkomt voor de eerste helft van 2021. De uitwerking daarvan moet nog komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel