Afperser eiste twee ton van familie

LELYSTAD • Di 8 september 2020 | 16:17 • Dinsdag 8 september 2020 | 16:17

Een familie in Lelystad is slachtoffer geworden van een afperser die twee ton wilde hebben. De 31-jarige man zette dreigende woorden kracht bij door op de auto van een van de familieleden te schieten. Dat bleek dinsdag bij een voorbereidende zitting tegen de man voor de rechtbank in Lelystad. De man zit vast en blijft dat ook, tot de inhoudelijke zitting volgende maand.

De afpersing begon volgens de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie op 14 mei jongstleden en duurde tot 20 mei. In die periode kreeg de familie dreigende voicemailberichten, met onder andere de mededeling dat ze geobserveerd worden. "Ja, wij observeren/afleggen jullie hele familie. Wie, waar en wanneer gaat en komt." En even later: "Waar jullie zoon woont… zijn flatnummer, wanneer hij naar werk gaat en komt. Alle details hebben wij, begrepen?"

Twee ton op tafel
De berichten werden gevolgd door de mededeling dat er binnen twee tot vier dagen twee ton op tafel moest komen, anders zou de betreffende zoon worden doodgeschoten. Kennelijk als bewijs dat het de afperser ernst was, zou hij om vier uur ’s nachts op een auto hebben geschoten, met meerdere kogelinslagen in de voorruit tot gevolg.

Tijdens de inleidende zitting werd niets bekend over het motief en de relatie tussen de vermeende afperser en de familie in Lelystad. Maar wel dat de familie er toch de politie heeft bijgehaald, ondanks de waarschuwing om dat niet te doen.

Uit het politieonderzoek is bekend geworden dat de verdachte kennelijk alleen handelde. En ook werd duidelijk dat de man geen openheid van zaken heeft gegeven bij de politie. Dat laatste was voor de rechtbank reden te meer om hem achter tralies te laten, uit vrees voor herhaling als hij vrij zou komen.

De zaak wordt op 7 oktober behandeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel