OM moet boswachter Oostvaardersplassen vervolgen voor valse aangifte

LELYSTAD • Di 8 september 2020 | 20:28 • Dinsdag 8 september 2020 | 20:28

Het Openbaar Ministerie moet een boswachter van de Oostvaardersplassen strafrechtelijk vervolgen voor het doen van een valse aangifte. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden half juli bepaald. Een actievoerder had daarvoor een procedure aangespannen.

De actievoerder was een van de leiders van acties tegen en in de Oostvaardersplassen. Op 1 april 2018 stond hij met tientallen demonstranten in het natuurgebied te protesteren tegen het natuurbeleid van de provincie en Staatsbosbeheer. Toen ze bij de hekken van het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer kwamen, stonden daar twee boswachters. Een daarvan voelde zich door de actievoerder bedreigd. Hij zou gezegd hebben: "Ik ben jager, het wordt tijd dat ik jullie ook ga doodschieten".

'Strijd voor eerherstel'
De politie hield de man daarvoor aan. In november 2018 werd de man echter vrijgesproken van die bedreiging. De actievoerder deed zelf tegen de boswachter aangifte van laster en smaad. Het Openbaar Ministerie wilde echter niet overgaan tot strafrechtelijke vervolging van de boswachter.

De actievoerder startte daarom een procedure waarmee het OM via het hof alsnog opgeroepen kan worden om tot vervolging over te gaan. Hij strijdt voor zijn eerherstel.

Beelden spreken bedreiging tegen
De boswachter zei dat hij alleen wist dat de actievoerder een jager was door het dreigement. Dat klopt volgens de actievoerder niet. Hij zegt dat de boswachter dit al langer wist omdat hij op zijn Facebookprofiel gekeken had. Ook het gerechtshof denkt dat de boswachter het al eerder wist. De actievoerder kreeg videobeelden van het desbetreffende moment in handen. Deze beelden kwamen volgens het hof niet overeen met de verklaring van de boswachter. Daarnaast verklaarden twee getuigen onder ede dat ze geen dreigement gehoord hebben.

Het hof zei dinsdag dat er gerede twijfel is ontstaan over de juistheid van de aangifte en dat er nu vermoedens bestaan dat het een valse aangifte is geweest.

Reactie Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer laat weten op de hoogte te zijn van de uitspraak. "We nemen deze zaak zeer serieus en hebben passende maatregelen genomen", zegt een woordvoerder tegen De Stentor. Omdat deze maatregelen over de arbeidsrelatie met de desbetreffende medewerker gaan, doet de natuurbeheerder daar verder geen uitspraken over. "We maken het zelden mee dat er een strafrechtelijk onderzoek tegen een medewerker wordt ingesteld. Er is geen protocol. We bekijken van geval tot geval wat het meest passend is. We hanteren daarbij uiteraard de geldende wet- en regelgeving."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel