Verwarring over verkeersregels vernieuwde Esplanade

ALMERE • Wo 9 september 2020 | 6:40 • Woensdag 9 september 2020 | 6:40

De gemeente Almere moet snel verkeersborden op de Esplanade plaatsen om duidelijk aan te geven wat wel en niet mag. Dat zegt Mario Kramer van de Fietsersbond.

Het plein in Almere Stad is sinds kort weer toegankelijk voor het publiek, nadat het grondig is gerenoveerd. Het oude fietspad is nu verdwenen. Bovendien zijn grote delen van het plein betegeld met dezelfde soort stenen die overal in het winkelgebied worden gebruikt. Dat zorgt voor onduidelijkheid en verwarring. Zo denken sommige voorbijgangers dat het hele plein alléén voor voetgangers bedoeld is.

Volgens Kramer gaat het om een gedeelde ruimte. Dat betekent dat zowel fietsers als voetgangers er gebruik van mogen maken. Zij moeten dan wel rekening met elkaar houden wanneer het druk is.

Brommers die te hard rijden
Ook bromfietsers maken momenteel gebruik van de Esplanade, terwijl het niet duidelijk is aangegeven of dat mag. Sommige brommers rijden zelfs te hard en dat kan voor onveilige situaties zorgen.

Als het aan Mario Kramer ligt, zouden de bromfietsers geen gebruik mogen maken van het plein."Ik vind dat je hier niet harder dan 15 kilometer per uur mag rijden. Ik denk dat je in het begin even handhaving er op moet zetten om te kijken of iedereen zich aan de snelheid houdt, maar dat moet je ook afdwingen met een bord."

Kramer zegt binnenkort met de gemeente te gaan praten in de hoop dat er snel duidelijkheid komt voor gebruikers van de Esplanade.

Shared space
Bezoekers van de Esplanade zullen hieraan moeten wennen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het gebied is ingericht als 'shared space'. Dat betekent dat wandelaars, fietsers en bromfietsers het gebied samen delen zonder dat er verkeersaanduiding is. Wie er komt, moet gewoon goed om zich heen kijken. De gemeente gaat nog borden rond het plein zetten die dit ook aangeven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel