Verdachte Surinamemoord zet wraking rechters door

ALMERE • Wo 9 september 2020 | 10:08 • Woensdag 9 september 2020 | 10:08

Sharied S. heeft woensdag het gerechtshof in Leeuwarden gewraakt. Hij vindt twee van de drie rechters bevooroordeeld. S. wordt verdacht van het vermoorden van de Almeerse Aradhana Nazir in 2015 in Suriname. Het hof startte dinsdag met de inhoudelijke behandeling. Hiervoor waren drie dagen uitgetrokken. Het hoger beroep is door S. ingesteld.

De 39-jarige Amsterdammer is het niet eens met het vonnis van de rechtbank in 2019: twintig jaar cel. Nadat hij dinsdag de hele dag door het hof kritisch was bevraagd over de dood van Nazir en andere verdenkingen besloot hij aan het eind van de middag om de rechters te wraken.

'Bevooroordeeld en geen dossierkennis'
De voorzitter stelde voor om er in de cel nog een nachtje over te slapen. Daar ging S. na overleg met zijn advocaat mee akkoord. Maar S. houdt voet bij stuk. "Na het dossier te hebben gelezen, is mijn gevoel van gisteren alleen maar bevestigd", zei hij woensdagochtend. Hij vindt dat de rechters bevooroordeeld zijn en het dossier niet goed kennen. "Mij worden selectief stukken voorgehouden. Als daarna de zender zendt, staat de ontvanger uit. Ik vind het niet erg dat mij het vuur aan de schenen wordt gelegd, graag zelfs, maar ik wil niet twintig jaar onschuldig vastzitten."

Wrakingskamer
"Het hof betreurt uw besluit, maar moet dat respecteren", reageerde de voorzitter. De wrakingskamer van het hof zal het wrakingsverzoek moeten beoordelen. Als S. in het gelijk wordt gesteld, moet het hof nieuwe rechters op de zaak zetten. Het is niet bekend wanneer de wrakingskamer bijeenkomt. Na de beslissing moeten nieuwe zittingsdata worden gevonden. Daarmee kan de zaak weken vertraging oplopen. Het hoger beroep was anders woensdag verder gegaan met de feitenbehandeling. Daarna zou het Openbaar Ministerie (OM) met de strafeis komen en zou ook de advocaat van S. het woord krijgen.

Ongeluk of moord?
Nazir (29) viel op 26 juni 2015 in beschonken toestand in de Surinamerivier in Paramaribo toen ze daar met S. op vakantie was. Haar lichaam werd drie dagen later gevonden. Volgens S. was het een ongeluk en is de vrouw van een brug gevallen. Het OM denkt ze door S. is geduwd met een financieel motief. Een maand voor de vakantie was er een overlijdensrisicoverzekering van drie ton afgesloten door Nazir, met S. als begunstigde. S. wordt naast moord ook verdacht van het oplichten van een verzekeringsmaatschappij, hypotheekfraude en valsheid in geschrifte.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel