Wederom succesvolle sojateelt in Flevoland, en dat is best bijzonder

FLEVOLAND • Wo 9 september 2020 | 18:05 • Woensdag 9 september 2020 | 18:05

Het is een groep Flevolandse telers voor het derde jaar op rij gelukt om sojaboontjes in de polder te telen. Dat is best bijzonder, omdat het weer in Nederland op zijn zachtst gezegd niet gunstig is voor het gewas. De boontjes die in de provincie worden verbouwd heten Dutch Edamame.

Normaal gesproken worden sojaboontjes geïmporteerd uit Azië en Zuid-Amerika. Voor de teelt wordt veel bos gekapt, wat slecht is voor de natuur in die werelddelen. Verder zorgt ook het transport van de boontjes voor CO2 uitstoot. Om dit een halt toe te roepen is onder meer Green Organics aan de slag gegaan met Nederlandse teelt.

Het verbouwen in de klei gaat niet zonder slag of stoot. Door het grillige en koude weer in het Nederlandse najaar, kan de oogst mislukken. In juli vertelde directeur van land- en tuinbouwcoöperatie Agrifirm Rob van de Lindeloof tegen RTL dat het telen van soja risicovol is. Het enthousiasme onder boeren om soja te telen is volgens hem na vier jaar flink gedaald. Er wordt weinig geld mee verdiend.

Dat komt volgens de Wageningen Universiteit doordat soja een nieuw gewas is in Nederland. Het is nog een kwestie van uitproberen en uitzoeken. Het vinden van een geschikt ras is daarbij leidend.

Soja-provincie
In Flevoland zijn boeren al zeven jaar bezig met het telen van sojaboontjes. Het begon met een proef, die vanwege succes werd verlengd. In 2017 startte het project met de Dutch Edamame boontjes van Green Organics. De provincie en de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland zien graag dat Flevoland zich ontwikkelt tot een soja-provincie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel