Commerciële coronatest alternatief voor 'onmogelijke' GGD-test

FLEVOLAND • Vr 11 september 2020 | 13:49 • Vrijdag 11 september 2020 | 13:49

Commerciële corona-teststraten winnen terrein in Flevoland. Naast de drie officiële teststraten van de GGD, zijn er inmiddels ook bedrijven waar Flevolanders terecht kunnen voor een coronatest. Dit zijn marktpartijen die andere wegen bewandelen dan de overheidsinstellingen. De wachttijden, de prijzen en de snelheid van de uitslag variëren.

Coronatest Service in Almere laat weten snel een uitslag te hebben. Voor ongeveer 150 euro heeft de klant nog dezelfde dag de uitslag, als er voor 11:30 uur wordt getest. Bij de Stadskliniek in Almere kunnen alleen mensen zonder symptomen terecht voor een test. Wie wel symptomen heeft, wordt per post geholpen en moet de test zelf uitvoeren. Dat duurt ongeveer een week.

In Lelystad staat voor huisartsenpraktijk Arendshorst een testlocatie van HetHuisartslab. Wie door de huisarts wordt doorgestuurd, krijgt de test gratis. Wie online een aanvraag heeft gedaan, krijgt een barcode en kan 's ochtend terecht op de testlocatie. De test kost ongeveer 80 euro en de uitslag volgt na twee dagen via SMS. Volgens de onderneming is het een succes: "Er komen wekelijks testlocaties bij."

'Zelfde lab, ander contract'
Verder zijn er bedrijven van buiten Flevoland, die hier wel testen afnemen. Zoals het bedrijf Medicorps. Als zij 's ochtends testen, volgt de uitslag dezelfde dag nog. Als er in de middag wordt getest, komt de uitslag de volgende ochtend. Volgens de ondernemer voldoet alles aan de RIVM-richtlijnen: "Wij werken met dezelfde laboratoria, maar met andere contracten", vertelt een medewerker van het bedrijf.

Omdat Medicorps voor bedrijven werkt, doen ze ook contactonderzoek. Als iemand corona heeft, wordt meteen de hele afdeling getest. Eventueel kan ook in de privésfeer getest worden, maar dat bepaalt de werkgever. Want die betaalt de rekening.

Drukte in het lab
Vorige week werd al duidelijk dat wie symptomen van corona heeft en zich door de GGD wil laten testen, steeds meer geduld moet hebben en verder moet reizen. Het is voor veel mensen praktisch onmogelijk om je aan te melden voor een coronatest in Flevoland. De aanmeldwebsite geeft vaak aan dat er geen plek is in de buurt. Wie zich wel kan aanmelden voor een test, moet daar soms voor naar de andere kant van het land rijden. Commerciële partijen spelen daar nu op in.

Ook bedrijven en andere instanties benaderen commerciële bedrijven om sneller een testresultaat te hebben bij een coronatest. Zo vertelde Geurt Morren van de Ante Onderwijsgroep dat hij besloot om over te stappen naar het commerciële Coronalab.eu. Het scheelt de scholengroep enorm veel geld als de coronatests door een snelle ondernemer gedaan worden. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid liet vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad weten dat eind september 50.000 mensen per dag getest moeten kunnen worden. Nu ligt dat aantal op 30.000.

Geen keurmerk
Het RIVM adviseert mensen nadrukkelijk om zich via de gewone route te laten testen. In zee gaan met willekeurige partijen vinden ze onverstandig. Het instituut is zelf verantwoordelijk voor het testen en valideren van laboratoria, maar er bestaat niet zoiets als een keurmerk.

Ook de landelijke GGD/GHOR denkt er zo over. Behalve een testuitslag geeft de GGD ook advies mee en doen ze bron- en contactonderzoek. "Bovendien komen onze testresultaten in de landelijke statistieken, zodat de minister weet wat er in het land speelt", zegt een woordvoerder. Of de commerciële bedrijven dat doen, weet de GGD/GHOR niet.

"Wij werken met dezelfde laboratoria, maar met andere contracten"

— Een medewerker van, Medicorps

Dat Flevolanders niet terecht kunnen bij teststraten in de buurt, ligt volgens de GGD Flevoland niet aan de teststraten zelf. Volgens de zorginstelling is de beperkte capaciteit in de laboratoria die de testen moeten beoordelen de bottleneck.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel