Celstraffen voor overval op bejaarden in Kampen

LELYSTAD • Di 15 september 2020 | 15:06 • Dinsdag 15 september 2020 | 15:06

Vier mannen uit Lelystad hebben celstraffen gekregen voor een gewelddadige overval op een bejaard stel in Kampen. De jongste verdachte kreeg met 6 jaar de hoogste celstraf opgelegd.

Het bejaarde stel van 80 en 81 jaar werd in januari vorig jaar bruut overvallen. Drie van de vier mannen drongen de woning binnen. De invalide vrouw werd op een stoel met tape vastgebonden en kreeg een bijtende stof in haar ogen. De overvallers dreigden haar man iets aan te doen als ze niet zou zeggen 'waar de 10.000 euro lag'.

De overvallers gingen er uiteindelijk met slechts 260 euro, wat sieraden en een pinpas vandoor. De bewoners van 80 en 81 werden hulpeloos achtergelaten. Ze leven nog altijd in angst na de overval. De verdachten uit Lelystad – in de leeftijd van 19 tot 21 jaar – bekenden deels wat hen wordt verweten.

Ook nog andere overvallen
De jongste verdachte, toen 17 en inmiddels 19 jaar oud, stond ook terecht voor twee overvallen in Lelystad vorig jaar. De rechter achtte bewezen dat hij meedeed aan de beroving van een tankstation en aan een poging een bezorger van Nippon Sushi te overvallen.

Twee andere verdachten kregen 5 en 4,5 jaar cel opgelegd. Zij waren samen met de jongste verdachte in de woning van het bejaarde stel. Ze hebben samen de geweldshandelingen gepleegd, aldus de rechtbank in Zwolle.

De vierde verdachte bestuurde alleen de vluchtauto. Hij kreeg 420 dagen cel, waarvan 346 dagen voorwaardelijk. Dit betekent dat hij niet meer de cel in hoeft.

De opgelegde straffen zijn vergelijkbaar met de eisen van het Openbaar Ministerie.

'Laffe overval op gemakkelijke prooi'
De rechtbank noemt het handelen van de overvallers laf. Zij hebben hun oog laten vallen op een kennelijk 'gemakkelijke prooi', namelijk een hoogbejaard echtpaar.

De daders konden worden opgespoord doordat ze geld probeerden te pinnen met een gestolen pas van het bejaarde stel. Beelden bij de automaat werden vertoond in Opsporing Verzocht. Tips die binnenkwamen na die uitzending hebben bijgedragen aan de aanhouding van de Lelystedelingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel