Waarnemend burgemeester Lelystad wil meer doen dan op de winkel passen

LELYSTAD • Di 15 september 2020 | 22:09 • Dinsdag 15 september 2020 | 22:09

Lelystad is een stad met veel vraagstukken die vragen om ingrijpen en betrokkenheid van de overheid. Dat zegt waarnemend burgemeester Henry Meijdam over zijn nieuwe taak. Meijdam gaat per 1 oktober aan de slag. Hij volgt burgemeester Ina Adema tijdelijk op, die commissaris van de Koning in Noord-Brabrant wordt.

Meijdam vindt het een enorme eer dat hij is gevraagd om de stad tijdelijk te besturen. "Ik ga een paar maanden tegemoet waarin ik heel hard zal moeten werken om de inwoners, de gemeenteraad en het college te leren kennen". Meijdam zegt dat hij vooral zijn uiterste best wil gaan doen om de inwoners van de stad 'een stapje verder' te helpen.

Directeur IPO
Henry Meijdam is sinds 2015 directeur van het Interprovinciaal Overleg (IPO). Hij kan volgens commissaris van de Koning Leen Verbeek leunen op een brede maatschappelijke en bestuurlijke ervaring. Meijdam was eerder onder meer gedeputeerde in de provincie Noord-Holland en burgemeester van Zaanstad. Hij bekleedt diverse bestuurlijke functies en commissariaten bij maatschappelijke organisaties en bedrijven.

Volgens Meijdam staat een aantal onderwerpen prominent op de agenda van de stad. "Dat is het coronavraagstuk, dat is het vliegveld en dat is de bouw van woningen." De nieuwe waarnemend burgemeester wil de stad gezond en veilig houden als het gaat om de beheersing van het coronavirus. Daarnaast noemt Meijdam het 'een uitgelezen moment' om de opening van het vliegveld voor elkaar te krijgen: "De overheid wil duidelijk stappen zetten om de economie weer op gang te brengen." Meijdam noemt daarnaast de woningbouw als prominent onderwerp. "De stad heeft de mogelijkheden en de ambitie dus ik denk dat Lelystad op het lijstje moet van gemeenten waar de nieuwe kernen worden gerealiseerd."

'Werk wordt uitdaging'
Henry Meijdam is 59 jaar. Hij woont in Hoorn en is lid van de VVD. Hij blijft waarnemend burgemeester tot de installatie van de nieuwe kroonbenoemde burgemeester. De verwachting is dat deze procedure zo’n acht maanden in beslag zal nemen. Hij noemt het een uitdaging om in alle verschillende standpunten in de gemeenteraad 'rode draden' te vinden om tot plannen te komen die breed worden gedragen. Meijdam karakteriseert zichzelf als denker en doener. "Het is fijn om intellectueel te werken maar het is wel de bedoeling dat dat wat oplevert."

Ondanks het feit dat Meijdam waarnemend burgemeester is, vindt hij niet dat hij enkel op de winkel hoeft te passen. "Ik denk dat de vraagstukken moeilijk zijn maar ik denk ook dat je het aanpakken niet moet schuwen. Lelystad is een stad van aanpakkers. Komt het in de Randstad hier en daar soms wat gemakkelijk op de steden af, in Lelystad moet men er voor buffelen. Als er iets is wat ik graag doe, dan is het dat wel."

Ina Adema is woensdag door koning Willem-Alexander officieel beëdigd tot CdK van Noord-Brabant. Dat gebeurde tijdens een korte ceremonie op paleis Noordeinde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel