Visgroothandelaren: grotere uitdagingen dan corona

URK • Do 17 september 2020 | 11:16 • Donderdag 17 september 2020 | 11:16

Brexit, de aanleg van windmolenparken in de Noordzee, het verbod op pulskorvissen en de natuurcompensatie. Het is een aantal van de uitdagingen waar de visserij en dus ook de visverwerkende industrie voor staan.

"Daar maken we ons meer zorgen over dan over corona", aldus André de Vries van de Vereniging voor Visgroothandelaren op Urk. "Op Urk zijn we afhankelijk van de Noordzeevisserij. Daar wordt de strop steeds meer aangetrokken door allerlei secundaire effecten."

Aan tafel bij onderhandelingen
Als de vissersvloot moet saneren, dan heeft dat ook gevolgen voor de visverwerkende industrie. Op Urk werken 3000 mensen in de die sector. Daarom wil de Vereniging voor Visgroothandelaren ook betrokken worden bij de onderhandelingen over het Noordzeeakkoord, waarin afspraken gemaakt worden over het gebruik van de Noordzee, over natuurherstel en over de toekomst van de visserij in het gebied.

Gat in de vishandel
Hoewel er voor de visindustrie grotere uitdagingen zijn dan de gevolgen van corona, heeft de sluiting van de horeca in het voorjaar wel een groot gat geslagen in de vishandel. "Dat gat gaan we niet goed maken. Er wordt veel voor de diepvries geproduceerd, maar die zitten op een gegeven moment ook vol," zegt De Vries. "Vooralsnog hebben we niet te maken gehad met gedwongen ontslagen, maar het valt niet uit te sluiten dat de crisis zich herhaald. "

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel