OM eist geen tbs meer voor schietincident

ALMERE • Do 17 september 2020 | 15:26 • Donderdag 17 september 2020 | 15:26

Tegen een Almeerder die bijna vier jaar geleden op de verjaardag van zijn moeder een man neerschoot, is in hoger beroep zes jaar cel geëist. Hij wordt verdacht van een dubbele poging tot doodslag. De Almeerder werd in mei 2017 door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot zes jaar cel en tbs.

Het OM heeft de tbs van de strafeis gehaald, zo bleek donderdag bij het gerechtshof in Leeuwarden. De 34-jarige man is in de tussentijd behandeld voor het trauma dat ten grondslag zou hebben gelegen aan de schietpartij.

Trauma
Neven van het slachtoffer hadden de Almeerder in 2013 ernstig mishandeld, aldus advocaat Jan-Hein Kuijpers. Volgens hem is zijn cliënt toen 'bijna doodgeslagen'. Hij zou onder meer een hersenbloeding hebben opgelopen. Het trauma dat door die mishandeling zou zijn ontstaan, leidde tot de schietpartij op oktober 2016 in de S. van Ravesteynstraat in Almere Buiten.

Volgens de Almeerder had de neef op de verjaardag een baksteen in zijn hand. Daardoor knapte er iets bij hem. Om zichzelf en zijn familie te verdedigen, haalde hij een pistool tevoorschijn dat hij in de bosjes had gevonden. Hij schoot in de richting van het slachtoffer. De man werd in zijn borst getroffen. Meerdere organen werden geraakt, waaronder de longen, de rechternier en de lever.

Therapie
Het trauma van de verdachte dat leidde tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS), is inmiddels behandeld. De verdachte is na de veroordeling door de rechtbank in therapie geweest. Het trauma is volgens gedragsdeskundigen verdwenen. Andere experts stellen dat de kans op herhaling nu veel kleiner is. Daardoor is de basis voor tbs komen te vervallen, vindt ook het OM. "De tbs is vandaag wel van tafel geveegd", aldus de advocaat-generaal, de officier van justitie in hoger beroep. "Het is geen instrument wat zou moeten worden ingezet." Wel is een persoonlijkheidsstoornis geconstateerd. Daarvoor zou een ambulante behandeling kunnen volstaan, in combinatie met reclasseringstoezicht. De Almeerder wil daar wel aan meewerken.

Kogel door pruik
Het OM vindt dat er sprake is van een dubbele poging tot doodslag. Behalve de neef werd ook diens vriendin naar eigen zeggen bijna geraakt. De kogel zou door haar pruik zijn gegaan. Volgens de advocaat is de vrouw de enige die dat verklaart. Kuipers vindt dat er uit moet worden gegaan van een enkelvoudige poging tot doodslag.

Is de Almeerder door therapie verlost van zijn trauma, het slachtoffer zou aan de schietpartij juist een trauma hebben overgehouden. Een psycholoog heeft PTSS geconstateerd, waarvoor de man in behandeling is. Hij kampt ook met longproblemen en er is een nier uitgevallen. Daarnaast heeft de man nachtmerries en herbelevingen. Hij vraagt een schadevergoeding van ruim 35.000 euro. Het hof doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel