"Gemeentegrens Urk in toekomst sneller aanpassen voor groeiambities"

URK • Do 17 september 2020 | 22:26 • Donderdag 17 september 2020 | 22:26

De gemeentegrens van Urk moet in de toekomst sneller aangepast worden om woningbouw en industriegrond mogelijk te maken. Een goede samenwerking met buurgemeente Noordoostpolder is daarvoor essentieel. Dat bleek donderdag tijdens een thema-avond over de toekomst van Urk. In De Koningshof werd door vier sprekers vooruit gekeken naar hoe de gemeente Urk er in 2050 uit zou kunnen en moeten zien.

Sommigen vroegen zich af of er voor hun kinderen dan nog wel een woonplek binnen de eigen gemeentegrenzen is. Daarbij werd gewezen op de lange wachtlijst van twee tot vijf jaar die er nu al is om op Urk een woning te krijgen. Urk groeit hard en kent het hoogste geboortecijfer van het land.

Grenzen weer verleggen
Er waren enkele sprekers, onder wie historicus Lub Post en ondernemer Meindert Kramer. Zij wezen op meerdere kleine en grote grenswijzigingen in de afgelopen tachtig jaar. Die kwamen steeds maar moeizaam tot stand en de gemeente Urk moest telkens jaren wachten om verder uit te kunnen breiden.

Verder betoogden zij dat volgens makelaars er een wachtlijst van 200 belangstellenden is voor een woning. Elk jaar zouden er 150 woningen gebouwd moeten worden om qua huisvesting mee te groeien met de bevolking. Maar de gemeente zou daar al drie jaar op achterlopen. In de nieuwe Zeeheldenwijk moeten de komende twintig jaar 1600 woningen verrijzen. Maar Post en Kramer kijken ook al verder tot na de totstandkoming van die nieuwe wijk. Ze willen dat er plannen komen voor het verkrijgen van nieuwe grond die daarna weer nodig zou zijn.

Volgens Kramer is het daarnaast belangrijk dat Urk en Noordoostpolder elkaar gaan versterken op het gebied van voedsel. Volgens hem is een duurzame voedselvoorziening met vis uit Urk en aardappelen uit de polder de bindende factor voor de toekomst.

Zorg en cultuur kunnen gemeenten meer verbinden
Schrijfster Eva Vriend wierp haar blik op de verhouding tussen Urk en Noordoostpolder. Volgens haar is de gemene deler de ondernemerszin die zowel Urkers als mensen uit Noordoostpolder hebben. Ook zouden thema's als zorg en cultuur de twee gemeenten meer met elkaar kunnen verbinden. Een eventueel samengaan van de twee gemeenten is wat Vriend betreft onwaarschijnlijk. Daarvoor verschillen de twee gemeenten toch te veel van politieke kleur.

Waarnemend burgemeester Ineke Bakker geeft advies
Ook afzwaaiend burgemeester Ineke Bakker werd geïnterviewd tijdens de thema-avond. Deze week heeft ze precies één jaar leiding gegeven aan het gemeentebestuur van Urk. Ze benadrukte het belang van samen met de omringende gemeentes de schouders eronder zetten. Wel geeft ze aan de Urker wethouders een tip mee: wat vaker informeel een kopje koffie gaan drinken met de collega's in Noordoostpolder. Daardoor zou het makkelijker worden om de gedeelde belangen van de twee gemeenten in te zien.

Positief
Verder werd de hoop uitgesproken dat er in 2050 een tunnel is in plaats van de Ketelbrug, zodat er minder files ontstaan op de snelweg A6 vlakbij Urk. Ook zouden boeren en vissers die leveren aan supermarkten over 30 jaar meer geld moeten krijgen voor hun producten.

De thema-avond is onderdeel van een reeks culturele avonden die SCAB Skoel elke twee maanden organiseert. SCAB Skoel is een initiatief van Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek en de FlevoMeer Bibliotheek.

De thema-avond is hier terug te kijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel