"Op deze afdeling zal niemand alleen sterven"

EMMELOORD • Vr 18 september 2020 | 7:11 • Vrijdag 18 september 2020 | 7:11

"Wij hebben wel gezegd, ook hier op deze afdeling zal niemand alleen sterven. Er waren twee setjes beschermende kleding per dag beschikbaar voor familie." Berry Schaake weet nog goed dat het een waardevolle tijd was voor betrokken families. Schaake is teamleider van de COVID-unit in het Dokter Jansencentrum in Emmeloord. Een half jaar na de eerste coronamaatregelen blikken we terug met een aantal Flevolanders die het virus van dichtbij hebben meegemaakt.

In maart werd de COVID-unit, een tijdelijke zorglocatie voor coronapatiënten, opgezet onder leiding van Berry Schaake van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Verpleegkundigen kwamen van allerlei andere afdelingen en vormden een nieuw team. "We hebben in anderhalve week deze afdeling opgezet en ingericht. Het was hard werken, maar uiteindelijk is het een heel hecht team geworden."

Opschalen niet nodig
Op de Covid-unit waren acht bedden beschikbaar. Uitbreiding was nog mogelijk tot 35 bedden, maar dat bleek niet nodig. Uiteindelijk zijn er 22 patiënten verpleegd. Het ging om coronapatiënten die te ziek waren om thuis verzorgd te worden, maar die het ziekenhuis nog niet wilde hebben. De druk op de bedden was op dat moment te groot. Ook kwamen er coronapatiënten die ontslagen werden uit het ziekenhuis, maar nog veel zorg nodig hadden. Daarnaast was er een groep die wel erg ziek was, maar niet naar het ziekenhuis wilde. Die kwamen om te overlijden.

Beschermende kleding
De afdeling was alleen toegankelijk via een sluis. Daar moest de verpleging van top tot teen in beschermende kleding. Dat maakte het contact met de patiënten soms moeilijk. "Daarom hadden we naamplaatjes met foto's gemaakt, zodat je kon zien dat er wel mensen achter de maskers zaten", zegt Schaake. Het was een zware, maar voor de verpleging toch ook mooie tijd. "Dat is misschien gek om te zeggen, maar sommigen vonden het jammer toen de afdeling hier sloot. Ze deden betekenisvol werk en hebben dat als heel fijn ervaren, ook al was het soms zwaar."

De COVID-unit is nu in slaapstand. Dat houdt in dat iedereen paraat staat en de afdeling indien nodig binnen 48 uur weer in bedrijf kan zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel