Eis van vier jaar voor steken broers op Horecapleintje

LELYSTAD • Vr 18 september 2020 | 13:52 • Vrijdag 18 september 2020 | 13:52

De officier van justitie heeft tegen een 22-jarige Amsterdammer vier jaar celstraf geëist voor poging tot doodslag op twee broers op het Horecapleintje in Lelystad. Een jaar van de geëiste straf is voorwaardelijk.

Op 31 augustus vorig jaar zou hij de broers hebben aangevallen met een mes; een van hen raakte daarbij gewond. Een medeverdachte uit Lelystad hoorde vier maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 200 uur tegen zich eisen. Deze man zou geprobeerd hebben een van de broers met een kapotte fles te slaan.

Vechtpartij na scheldpartij
De beide verdachten ontkenden vrijdagochtend bij de rechtbank in Lelystad de beschuldigingen. Zij beweren dat zij zich moesten verdedigen tegenover een groep van tien dronken mannen. In de bewuste nacht raakten de twee verdachten slaags met de twee broers uit Lelystad nadat die de verdachten en een vriendin hadden uitgescholden. Toen de broers uiteindelijk besloten door te lopen leek de vechtpartij met een sisser af te lopen.

Na een paar minuten keerden zij echter terug met versterking. Volgens de verklaring van de verdachten kwam uit het niets een groep van tien mannen op hen afrennen. "Ik werd gelijk tegen de grond geslagen", aldus de Amsterdammer. Naar eigen zeggen was hij doodsbang dat de groep hem zou dood schoppen. Hij greep een mesje uit zijn broekzak, sprong op en probeerde de dronken mannen op afstand te houden. In het heen en weer zwaaien met het mes, raakte hij een van de twee broers in zijn borst, zo is zijn visie op de vechtpartij.

'Het was noodweer'
Zelf raakte hij ook gewond aan zijn been en arm. Zijn advocaat betoogde dat het noodweer was.

Naast celstraf en de taakstraf eiste de officier van justitie ook schadevergoedingen voor de slachtoffers: 2.500 euro per persoon. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel