'We moeten weer leren dat water drinken normaal is'

LELYSTAD • Vr 18 september 2020 | 14:59 • Vrijdag 18 september 2020 | 14:59

Kinderen moeten geen sap of frisdrank drinken op school, maar water. Dat is het motto van een nieuwe campagne. Tijdens de aftrap van de Nationale Sportweek op Basisschool Finnjol in Lelystad werd daar volop aandacht aan besteed. Daarnaast was er aandacht voor een project van Erben Wennemars om kinderen meer te laten bewegen.

Vrijdagochtend verzamelden de kinderen van groep 1, 2 en 3 zich op het schoolplein in afwachting van Wennemars. Er werd gezongen en gedanst en er was een hele grote mascotte in de vorm van een waterdruppel aanwezig. Wennemars is ambassadeur van het project The Daily Mile: een korte pauze om de benen te strekken en het hoofd wakker te schudden. Leerlingen en leerkrachten gaan een paar keer per week naar buiten om in een kwartier een aantal rondjes te (hard)lopen van in totaal ongeveer 1,6 kilometer, een Engelse mijl.

Sommige kinderen nu al te zwaar
Verder was er veel aandacht om kinderen meer water te laten drinken. Het gebeurt volgens Wennemars nog veel te vaak dat kinderen obesitas krijgen en dus overgewicht hebben. Zelfs op het schoolplein was dat al te zien, volgens Wennemars. "Dat kan je deze kinderen helemaal niet kwalijk nemen."

Ook Jack Schoone, wethouder in Lelystad, bevestigt het beeld dat veel kinderen overgewicht hebben. "We zien landelijk dat we in Lelystad toch hoger zitten op het gebied van overgewicht en daarvoor faciliteren we als gemeente verschillende dingen om dit tegen te gaan."

Volgens Wennemars is obesitas het normale gevolg van de abnormale omgeving waarin we leven. De hoeveelheid suiker die in drankjes zit draagt daar aan bij. "We moeten leren dat water drinken normaal is, het is te bizar voor woorden", aldus Wennemars. Na afloop van de renpartij van de leerlingen was er dan ook voldoende water en een banaan voor alle kinderen.

Groot probleem
Kinderen drinken steeds ongezonder, blijkt uit recent onderzoek in Lelystad. Leerlingen van groep 6, 7 en 8 van verschillende basisscholen werden daarvoor gevraagd wat ze zoal drinken. Daaruit kwam naar voren dat momenteel bijna de helft van de kinderen elke dag water of thee drinkt. 22% drinkt elke dag zoete dranken. Van de kinderen die zoete dranken drinkt, neemt een derde minimaal drie glazen frisdrank per dag.

Inwoners die deze week een bezoek brengen aan Sportbedrijf Lelystad, GO! Kinderopvang, Scholengemeenschap Lelystad, Icare, Kerngezond, Gezonde Wijkaanpak, Welzijn Lelystad, basisscholen, Flevomeer Bibliotheek, Limonadebrigade, het gemeentehuis en GGD Flevoland, worden op verschillende manieren geïnformeerd over de voordelen van water drinken.

Suikerquiz

Dat er suiker in frisdrank zit is niet nieuw, maar hoeveel suiker zit er nou eigenlijk in zo'n pakje? Veel ouders geven kinderen zo'n pakje mee naar school, in combinatie met te weinig bewegen ligt overgewicht vaak op de loer. In dit artikel laten we zien hoeveel blokjes suiker er in verschillende frisdranken zit.

Hieronder volgen eerst elf foto's van suikerhoudende drankjes die vaak worden meegenomen naar school. Dan volgt er wat extra informatie en daarna de antwoorden.

Eerst de foto's:

Foto 1 Coca Cola

Foto 2 Roosvicee Multivit
Foto 3 Sisi No Bubbles Orange
Foto 4 Surprise Drink & Play
Foto 5 Jumbo Sinaasappel
Foto 6 Fruit Shoot
Foto 7 Capri-Sun Multivitamin
Foto 8 Dubbel Frisss
Foto 9 Red Bull
Foto 10 Wicky
Foto 11 Appelsientje Kids
Voordat de antwoorden komen, eerst nog wat extra informatie:

Volgens het Diabetes Fonds krijg je veel energie uit suikerhoudende frisdranken. De dranken verzadigen niet. Hierdoor wordt de energie die iemand inneemt met deze dranken niet gecompenseerd door tijdens maaltijden minder te eten. Het drinken van suikerhoudende dranken kan er dus voor zorgen dat je te veel energie binnenkrijgt, waardoor je gewicht toeneemt.

Verder zegt het Diabetes Fonds dat uit onderzoek blijkt dat de kans op diabetes type 2 met 20% stijgt als je 330 ml (1 blikje) suikerhoudende dranken per dag drinkt.

Een alternatief hoeft niet bij de light-frisdranken gezocht te worden. Light-frisdrank bevat minstens 30% minder suiker dan gewone frisdrank, maar er zit dus nog steeds wel gewoon suiker in.

Hieronder de antwoorden:

Foto 1 Coca Cola

Foto 2 Roosvicee Multivit
Foto 3 Sisi No Bubbles Orange
Foto 4 Surprise Drink & Play
Foto 5 Jumbo Sinaasappel
Foto 6 Fruit Shoot
Foto 7 Capri-Sun Multivitamin
Foto 8 Dubbel Frisss
Foto 9 Red Bull
Foto 10 Wicky
Foto 11 Appelsientje Kids
Verantwoording
De suikerklontjes zijn op basis van de zijkant van het etiket omgerekend naar de hoeveelheid in het pakje/fles. De hoeveelheid suiker is naar boven afgerond in hele suikerblokjes.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel