Adema neemt afscheid: "Lelystad is niet saai! Dat blijf ik iedereen vertellen!"

LELYSTAD • Ma 21 september 2020 | 6:00 • Maandag 21 september 2020 | 6:00

"Toen ik vertelde dat ik burgemeester van Lelystad zou worden, werd er in mijn omgeving wel een beetje raar gekeken", vertelt burgemeester Ina Adema. Adema vertrekt uit Lelystad en wordt commissaris van de Koning in Noord-Brabant, de provincie waar ze eerder burgemeester van Veghel was. "Ik heb de afgelopen jaren best veel groepen uit Brabant mogen ontvangen in Lelystad. Dan laat je de stad zien en dan zijn ze verrast en wordt hun beeld bijgesteld. Er zijn genoeg van die mensen die terugkomen en dat vind ik mooi", vertelt Adema.

Ze vertelt vol passie over 'haar' Lelystad en zegt dat het een moeilijke keuze was Lelystad te verruilen voor haar nieuwe baan in Brabant. Ze was nog maar vier jaar burgemeester van de stad en maakt haar eerste termijn van zes jaar niet af. "Dat ik nu wegga heeft niets, maar dan ook niets, met Lelystad te maken. Om commissaris van de Koning te worden in Brabant is gewoon een kans die maar één keer in je leven voorbij komt en die heb ik gepakt."

Ina Adema vertrekt als burgemeester en bezoekt samen met Omroep Flevoland drie plekken in de stad waar haar hart sneller van gaat kloppen. Eén van de plekken zijn de Marker Wadden. De eilandengroep in het Markermeer staat centraal in het eerste deel van een drieluik van Adema.

Adema is trots op de Marker Wadden. "Die eilanden blijf ik volgen en ik weet zeker dat ik daar terug ga komen in privétijd." Adema vindt het ook mooi dat in haar periode als burgemeester de HISWA naar de stad is gekomen en ook het enorme distributiecentrum van Inditex.

Zorgen over de stad heeft Adema ook: "We moeten oog blijven hebben voor mensen met een zwakkere uitgangspositie. Als je kijkt naar de achterstandswijken in de stad en dat combineert met corona, zijn dat de plekken waar Lelystad het hardst wordt getroffen. Dus wat mij betreft moet daar ook blijvend veel aandacht naar toe."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel