Politiek stelt vragen over oplopende kosten vliegveld

LELYSTAD • Ma 21 september 2020 | 19:56 • Maandag 21 september 2020 | 19:56

GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben vragen gesteld over de kosten voor Lelystad Airport. Aanleiding hiervoor is het onderzoek dat Omroep Flevoland samen met Follow the Money deed naar het bedrag dat tot nu toe is uitgegeven aan de uitbreiding van het vliegveld, terwijl dat nog niet is geopend.

Lelystad Airport heeft nu ruim 214 miljoen euro gekost, blijkt uit het uitvoerige onderzoek. Dit bedrag omvat alle kosten voor bouwprojecten, infrastructuur, maar ook voor onderzoeken en ambtelijke ondersteuning van Rijk, provincie en de gemeente Lelystad. Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks wil uitleg van minister Cora van Nieuwenhuizen over de bedragen. Zo wil ze weten wat de verschillende overheden hebben betaald en hoe veel door bedrijven is bekostigd.

Ook wil Kröger weten of het financiële resultaat van Schiphol beter was geweest "als dit hele project in Lelystad nooit was begonnen". Het Tweede Kamerlid is verder benieuwd naar subsidies die zijn gegeven aan "de propagandistische Lelystad Airportkrant, die amper objectieve informatie bevatte, en de subsidie aan de Stichting 'Lelystad Airport moet door'.

Kröger vraagt de minister verder of partijen die tégen de uitbreiding van Lelystad Airport zijn, zoals 'Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen' (SATL), hetzelfde bedrag zouden moeten krijgen.

Partij voor de Dieren
De provinciale fractie van de Partij voor de Dieren wil van het Flevolandse college van Gedeputeerde Staten weten hoe het kan dat de kosten van Lelystad Airport steeds verder oplopen. "Uit het onderzoek van Omroep Flevoland en Follow the Money blijkt dat aan de uitbreiding van Lelystad Airport nu al meer dan 214 miljoen is uitgegeven. 14 miljoen meer dan vooraf werd verwacht. Aangezien er voorlopig nog geen zicht is op een daadwerkelijke opening en nog niet alles gereed is, zal het uiteindelijke totaalbedrag nog hoger uitkomen".

De PvdD noemt de enorme uitgaven voor een luchthaven waarvan nog lang niet zeker is dat deze daadwerkelijk open gaat "totaal onverantwoord en getuigen van slecht bestuur".

De fractie vraagt het provinciebestuur werk te gaan maken van een 'exit-strategie', omdat uitbreiding van het vliegveld vanwege de enorme kosten en de verschillende crises waar Nederland mee te maken heeft "een doodlopende weg" is. De PvdD roept het college van GS dan ook op alle investeringen in de uitbreiding van Lelystad Airport per direct te staken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel