'Verschillende aannemers willen huizen Hette Bouw afbouwen'

FLEVOLAND • Di 22 september 2020 | 7:00 • Dinsdag 22 september 2020 | 7:00

Meerdere bouwbedrijven hebben zich gemeld om de huizen van het failliete Hette Bouw in Flevoland af te bouwen. Dat meldt directeur Wytzejan de Jong van verzekeraar Woningborg.

Door het faillissement zijn in de provincie ruim 100 huizen niet afgebouwd. De meeste woningen zijn in Almere te vinden, maar ook in Lelystad, Bant en Ens staan huizen in aanbouw. Woningborg zorgt ervoor dat bouwvakkers weer aan het werk gaan.

Dat wordt volgens De Jong nog een flinke klus, omdat de woningen in de provincie allemaal in een andere afbouwstaat zijn. "Bij sommige woningen is nog bijna niets gebeurd terwijl bij andere nog wat aanpassingen moeten gebeuren”, vertelt de directeur van Woningborg.

Verplichtingen
Om een hypotheek te krijgen voor een nieuwbouwwoning is het verplicht te werken met een bouwbedrijf dat verzekerd is voor het geval van een faillissement. De bank wil namelijk een goed onderpand voor de hypotheek. Een half afgebouwd huis is dat niet. De verzekering regelt een ander bouwbedrijf en zorgt ervoor dat de woning er alsnog komt. In een ander geval, als er nog niets of weinig gebeurd is, kan de aanbetaling teruggestort worden. Hette Bouw was verzekerd bij Woningborg.

De Jong: "Wij kregen op een gegeven moment wel signalen dat er wat aan de hand was. Wij kunnen als verzekeraar dan niet heel veel. We gaan uiteraard wel in gesprek met de bouwer om aan te geven dat er zorgen zijn. Voor ons was er in ieder geval geen reden dit bedrijf niet te verzekeren."

Grote schade
Duidelijk is dat de schade enorm is. “Voor de huizenkopers is het het ergst. Zij moeten nu langer wachten tot hun woning helemaal klaar is. Veel mensen hebben dan ook langer dan verwacht dubbele kosten. Dat is iets wat niet te verzekeren valt", vertelt De Jong.

De directeur durft niet te zeggen wanneer de woningen afgebouwd worden. “Het is nu wachten op het definitieve oordeel van de curator. Daarna gaan wij aan de slag om aannemers te vinden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel