Gemeente: bezuinigingen welzijnswerk opvangen met spaargeld

ALMERE • Di 22 september 2020 | 13:17 • Dinsdag 22 september 2020 | 13:17

De gemeente Almere vraagt grote welzijnsorganisaties in de stad om de subsidie die zij vorig jaar hebben overgehouden, volgend jaar te gebruiken voor hun activiteiten. Volgens het stadsbestuur hebben onder meer Stichting de Schoor en vrijwilligersorganisatie VMCA geld overgehouden. Gezamenlijk gaat het over 2019 om bijna 400.000 euro subsidie.

Deze zomer bepaalde het stadsbestuur dat de organisaties dat bedrag in de reservepot mochten stoppen, om financiële tegenvallers in de toekomst op te vangen. Maar de gemeente gaf daarbij ook aan dat zij graag zou zien dat het geld besteed werd aan activiteiten die volgend jaar worden georganiseerd. "Concreet betekent dit dat het college deze partijen minder subsidie verleent in 2021 en daarbij verwacht dat zij dit opvangen door de inzet van de genoemde middelen."

Meer bezuinigingen
De gemeente moet vanaf volgend jaar een half miljoen euro bezuinigen op het welzijnswerk in Almere. De jaren daarna loopt dat bedrag op naar 1,5 miljoen euro. Over die bezuinigingen wilde het stadsbestuur de afgelopen maanden praten met inwoners en welzijnswerkers uit de stad, maar coronamaatregelen gooiden roet in het eten.

"Voorgenoemde maatregelen zorgen ervoor dat het college de financiële opgave voor 2021 kan invullen, zonder dat er aanbod voor de Almeerders verloren gaat", schrijft het stadsbestuur aan de gemeenteraad.

Over de bezuinigingen voor de jaren erna hopen burgemeester en wethouders begin volgend jaar in gesprek te gaan met de raad. Intussen zijn volgens de gemeente de gesprekken met inwoners en welzijnswerkers uit de stad opgestart. Daaruit moet een nieuw plan ontstaan om het welzijnswerk in de stad vorm te geven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel