Nauwelijks productie en opslag synthetische drugs ontdekt in provincie

FLEVOLAND • Wo 23 september 2020 | 12:22 • Woensdag 23 september 2020 | 12:22

In Flevoland zijn de afgelopen jaren nauwelijks productie- en opslaglocaties voor synthetische drugs ontdekt en ontmanteld. Ook is de provincie niet in trek als dumplocatie voor afval van de productie van drugs zoals xtc en crystal meth. Dit blijkt uit cijfers die de politie woensdag heeft gepubliceerd.

Landelijk trof de politie in de eerste helft van dit jaar meer drugslabs aan dan normaal. De afgelopen jaren stond de teller na zes maanden op zo'n 40 stuks. Dit jaar zijn er al 65 productielocaties ontdekt. In zestien gevallen ging het om plekken waar crystal meth werd geproduceerd. Ook het aantal ontdekte opslaglocaties neemt toe, zo blijkt uit de politiecijfers.

In Flevoland werd dit jaar werd pas één dumping geregistreerd en werden twee opslaglocaties van synthetische drugs gevonden. De jaren ervoor waren die cijfers vergelijkbaar laag.

Noord-Brabant
De toename is vooral zichtbaar in Noord-Brabant. Daar werden dit jaar al zestien labs ontdekt. Ook vonden daar ruim een derde van alle 75 dumpingen plaats.

Gelderland was jarenlang een belangrijke provincie in de productie van synthetische drugs. Er werden daar de afgelopen jaren tientallen productie- en opslaglocaties ontdekt. Ook het aantal dumpingen in deze provincie lag hoog. In de eerste helft van dit jaar ligt het aantal ontdekte locaties en dumpingen in Gelderland juist opvallend lager. Hiervoor wordt geen verdere verklaring gegeven.

Encrochat
Volgens de politie is de landelijke stijging van het aantal ontdekte locaties vooral te danken aan een rechercheonderzoek ('26Lemont') naar communicatie tussen criminelen. Daarbij kon de politie maandenlang live meekijken met criminelen die gebruikmaakten van de versleutelde chatdienst Encrochat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel