Over een jaar of drie jaar is Piet in Dronten niet meer zwart

FLEVOLAND • Do 24 september 2020 | 19:43 • Donderdag 24 september 2020 | 19:43

De Sinterklaascomités van Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen willen over een jaar of drie overgestapt zijn op de roetveegpiet. De gemeente laat weten dat piet verschuift van zwart naar roetveeg. Hoe de intocht er dit jaar precies uit komt te zien, is nog onduidelijk. Dat geldt overigens voor de hele provincie.

Duidelijk is wel dat de Sinterklaasintochten vanwege corona anders gaan verlopen. Landelijk gaat de intocht door, maar zonder publiek. De landelijke intocht van Sinterklaas is op zaterdag 14 november om 12.00 uur te zien op NPOZapp en NPO3.

In Dronten hebben de comités gekeken naar de pietendiscussie en de vele demonstraties, waaronder die van BlackLivesMatter in Dronten. De conclusie is dat er wat moet veranderen, maar dat daar tijd voor genomen wordt. De sinterklaasintocht in Dronten staat gepland voor 21 november. Maar of daar publiek bij mag zijn en hoe de intocht vorm krijgt, is nog onduidelijk.

Lelystad werkt aan alternatief
In Lelystad gaat de jaarlijkse intocht niet door. Op 14 november zou de goedheiligman worden verwelkomd, maar met de coronamaatregelen is dat voor de organisatie niet goed te regelen. Volgens de gemeente werken de organiserende comités aan een alternatief, maar komt dat pas naar buiten als het volledig is uitgedacht. Ook de kleur van Piet is nog onduidelijk.

Ook op Urk is de feestelijke intocht van Sinterklaas geschrapt, zegt Stichting Intocht Sinterklaas Urk (SISU). "Tweeduizend bezoekers op het haventerrein in combinatie met het handhaven van de coronamaatregelen is voor ons niet te realiseren", licht de organisatie het besluit toe. Ook hier is de organisatie druk bezig met een alternatief, maar de uitwerking is nog onduidelijk. Voor zover bekend is de kleur van Piet bij de SISU geen punt van discussie.

Ook Almere, Zeewolde en NOP nog bezig
Over de Sinterklaasintocht in Almere en Zeewolde is nog weinig bekend. Ook in de Noordoostpolder is men er nog niet over uit. Wel zijn ze bezig met een alternatief. "Met de Polder Experience hebben we laten zien dat we creatief zijn", laat de organisatie StEP weten. "Dus dat kun je nu weer verwachten. Maar hoe precies, wordt binnenkort pas duidelijk." De kleur van Piet is ook nog niet bekend, maar StEP laat weten te kijken naar de wereld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel