Zes jaar cel voor verkrachting van 98-jarige vrouw

LELYSTAD • Vr 25 september 2020 | 13:45 • Vrijdag 25 september 2020 | 13:45

Een 35-jarige Fransman is vrijdagmiddag tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de verkrachting van een hoogbejaarde Lelystadse vrouw. De man, Anthony S., drong eind mei de aanleunwoning van de 98-jarige vrouw binnen en had meerdere keren gemeenschap met haar. Voor de psychische schade krijgt het slachtoffer een schadevergoeding van 10.000 euro.

Volgens de rechter is bewezen dat de man eind mei bij de vrouw naar binnen stormde en haar meerdere keren verkrachtte. Dat gebeurde met veel geweld. De man was op het moment van het vergrijp onder invloed van cannabis. S. was met de trein naar Lelystad gekomen. Hij sliep vaak in treinen en werd er op station Lelystad uitgezet. De Fransman ging vervolgens op zoek naar een andere slaapplek, kreeg dorst en ging bij het zorgcomplex waar de vrouw woont naar binnen voor een glas water.

Schadevergoeding van 10.000 euro
Door de verkrachtingen is de 98-jarige vrouw psychisch beschadigd geraakt. Zij is hiervoor in behandeling. "Haar geheugen laat haar in de steek, ze keek wekenlang voor zich uit en de klachten neigen naar PTSS (posttraumatische stressstoornis, red.)", aldus de rechter tijdens de uitspraak. Hiervoor vroeg de familie van de vrouw om 20.000 euro schadevergoeding. De rechter kende 10.000 euro toe, omdat nog onduidelijk is hoe de psychische schade bij de vrouw door de behandelingen zal uitpakken.

Toezicht na straf is mogelijk
De rechter houdt de mogelijkheid open om Anthony S. na zijn gevangenisstraf in de gaten te houden. Dan gaat het om een zogenoemde 'ondertoezichtstelling', zoals een enkelband. De rechter acht de kans op herhaling namelijk groot. Zo gaf S. in de zitting, twee weken geleden, aan dat hij het slachtoffer opnieuw wilde bezoeken. Ook vertelde de Fransman dat de gemeenschap met de 98-jarige vrouw zonder dwang was. De rechter noemt de verklaring van S. "niet aannemelijk".

De advocaat van S. bekijkt samen met haar cliënt of ze in hoger beroep gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel