Niet nieuw, wel mooi: De Groene Sluis wil steeds meer 'upcyclen'

LELYSTAD • Ma 28 september 2020 | 6:51 • Maandag 28 september 2020 | 6:51

Van iets ouds iets nieuws maken. Dat wil kringloopwinkel De Groene Sluis in Lelystad de komende jaren steeds meer gaan doen. Daardoor zouden minder producten weggegooid moeten worden.

Projectleider Janneke Pikkert: "Er zijn veel producten die we als kringloop niet kwijtraken, omdat ze er niet meer zo goed uitzien of minder goed werken. Een trui die deels versleten is, wil niemand hebben. Dus we maken van het mooie deel een lampenkap. Van een trompet die het niet meer doet, maken we een lamp."

Het verschil met recyclen is dat er waarde aan de producten wordt toegevoegd. Pikkert: "Als er in een oude stoel een vlek zit, kun je hem misschien nog voor een paar euro verkopen. Maar als je hem opnieuw bekleedt, wordt hij veel meer waard." Volgens Pikkert is er bijna niets ongeschikt om te 'upcyclen'. Een enthousiaste groep vrijwilligers kijkt steeds hoe producten een nieuw leven kunnen krijgen.

Producten die zijn geupcycled, worden weer in de kringloopwinkel verkocht. Vrijwilliger Yvonne Mooijekind is trots op de tas die ze van een oude wollen deken heeft gemaakt. "In de deken zaten mottengaatjes dus die konden we niet meer verkopen. De leren hengels komen van een kapotte schoudertas. Nu is het een prachtige tas geworden." Toch zal je deze waarschijnlijk niet in de winkel vinden. "Nee, hier ben ik zo blij mee, deze houd ik zelf."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel