Veiligheidsregio worstelt met mondkapadvies, ondernemers willen duidelijkheid

FLEVOLAND • Wo 30 september 2020 | 19:56 • Woensdag 30 september 2020 | 19:56

Voorzitter Franc Weerwind van de Veiligheidsregio Flevoland worstelt met het 'dringende advies' van minister-president Mark Rutte om in de publieke binnenruimtes mondkapjes te gaan dragen. Volgens Weerwind is enkel het geven van een advies niet toereikend om mensen gewenst gedrag op te kunnen dragen.

"Als het kabinet met een duidelijk besluit in dezen komt, dan voeren wij dat uit", aldus Weerwind. "Als het een advies is vanuit het kabinet, dan is dat een advies." Dat is volgens Weerwind een oproep die te veel ruimte laat voor discussie en onduidelijkheid. "De winkeliers snakken naar duidelijkheid van, hoe gaan wij hier mee om, en wat betekent dit voor de uitvoering."

Weerwind hoopt dat het Rijk de oproep tot het dragen van mondmaskers dringender vorm geeft dan een advies. "Ik vind dat het kabinet keihard werkt aan landelijke maatregelen en wij als veiligheidsregio voeren die ook zo goed mogelijk uit. Maar soms constateren we dat er meer duidelijkheid nodig is."

Het precieze advies van de Rijksoverheid en de definities van publieke binnenruimtes worden uiterlijk aanstaande vrijdag 2 oktober om 18.00 uur in meer detail bekendgemaakt.

Duidelijkheid gewenst
En die duidelijkheid is inderdaad gewenst, zegt voorzitter Maarten Vroom van Ondernemersvereniging Buitenmere. "Wat heel wenselijk is, is dat er één beleid is voor heel het land. En dat het heel duidelijk gehandhaafd wordt."

Wat betreft Taco van der Meer van de Almeerse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland gaat een dwingend advies niet ver genoeg. "Het zou eigenlijk een wettelijke bepaling moeten worden", vindt hij. "Zolang het een dringend advies is, is het eigenlijk vrijblijvend." Ook vindt hij dat de regering al veel eerder in had moeten grijpen. De nieuwe maatregelen met betrekking tot het maximale aantal mensen dat in een ruimte mag zijn, en de sluitingstijd van 22.00 uur raken de horeca volgens hem keihard. Ook was volgens hem het aantal besmettingen misschien minder hard toegenomen als een mondkapjesplicht eerder zou zijn ingevoerd. "Dan hadden we nu niet in deze shit gezeten.".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel