Man opgepakt voor grootschalige mensensmokkel vanuit Calais

NOORDOOSTPOLDER • Do 1 oktober 2020 | 13:11 • Donderdag 1 oktober 2020 | 13:11

Een 42-jarige inwoner van Noordoostpolder is deze week opgepakt in een onderzoek naar grootschalige mensensmokkel van Frankrijk naar Engeland. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee. In het internationale onderzoek werden ook een man uit Nijmegen, drie Britten en zeven Fransen aangehouden.

De verdachten zouden op grote schaal mensen van Calais naar Dover hebben gesmokkeld. Dat gebeurde op kleine, nauwelijks zeewaardige bootjes die door de migranten zelf moesten worden bestuurd. Bij doorzoekingen in Nederland zijn onder meer rubberboten, zwemvesten, voertuigen en geld in beslag genomen.

Het Europese justitiële samenwerkingsverband Eurojust spreekt van een crimineel netwerk dat de afgelopen jaren het leven van honderden migranten in gevaar heeft gebracht.

Migranten betaalden 3000 euro
Het onderzoek naar de criminelen begon in juni van dit jaar. Ontdekt werd dat de bende in Nederland en Duitsland opblaasbare boten en buitenboordmotoren kocht. Deze werden naar vertrekpunten in Frankrijk gebracht. Daar zou de migranten zijn geleerd hoe ze een boot moesten besturen. Voor de oversteek moesten de migranten gemiddeld 3000 euro betalen. Volgens Eurojust waren de boten vaak overbeladen en werd de oversteek onder moeilijke weersomstandigheden gemaakt.

Het aantal migranten dat op kleine boten de oversteek naar Engeland probeert te maken is sterk toegenomen. Volgens Eurojust zijn er sinds 2018 zo'n 4600 illegale migranten gedetecteerd en worden er steeds meer tijdens de oversteek onderschept.

Iraanse achtergrond
Het onderzoek naar de betrokkenheid van de Nederlandse verdachten wordt uitgevoerd door het Landelijke Parket. Beide verdachten blijven twee weken langer vast zitten. Dat besloot de rechter-commissaris donderdag bij de rechtbank in Zwolle. Het landelijk parket wil niet zeggen uit welke plaats in Noordoostpolder de verdachte precies komt. Eurojust meldt dat veel verdachten een Iraanse achtergrond hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel