Vissers vrezen uitrol windmolenparken op zee

URK • Ma 5 oktober 2020 | 19:51 • Maandag 5 oktober 2020 | 19:51

Europese vissers hebben in een brandbrief het Europees parlement om aandacht gevraagd voor de gevolgen van windmolenparken op zee. Vissersactiegroep EMK heeft de brief ook ondertekend en krijgt daarbij steun van VisNed op Urk en de Nederlandse Vissersbond in Emmeloord.

Volgens de vissers heeft de uitrol van windmolenparken in de Noordzee gigantische gevolgen. Ze vrezen dat het bodemleven in de zee en de visserij volledig de das om worden gedaan op termijn.

De vissers wijzen onder andere op het enorme lawaai dat gegenereerd wordt bij het plaatsen van de windturbines, waardoor vissen en zeezoogdieren schade aan het gehoororgaan zouden oplopen. De onderzeese elektriciteitskabels zouden de migratie van vis, schaal- en schelpdieren verstoren die gevoelig zijn voor elektromagnetische straling. Net als vogels zijn vinden zijn hun weg door de elektromagnetische straling van de aarde, stellen de vissers.

Om meer schade te voorkomen, wil de actiegroep onder andere een verbod op de geplande bouw van windparken, meer onderzoek, meer zeggenschap in de kwestie en bescherming van de vispopulatie in de Noordzee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel