Verzekeraars willen schade gasexplosie Urk verhalen op betrokkenen

URK • Ma 5 oktober 2020 | 20:09 • Maandag 5 oktober 2020 | 20:09

Verzekeraars willen dat alle betrokkenen bij de gasexplosie op Urk in juni 2016 betalen voor de schade. Dat bleek maandag tijdens een civiele zaak in de rechtbank van Zwolle. In totaal hebben de verzekeraars 2 miljoen euro uitgekeerd aan de slachtoffers.

Bij graafwerkzaamheden aan de Grote Fok op Urk werd op 3 juni 2016 een hoofdleiding van het gasnet geraakt. Toen netbeheerder Liander ruim een uur later ter plaatse kwam, was het gas via het rioolnet de woningen ingestroomd. Daarop volgden explosies en brand. Een aantal woningen werd geheel verwoest en een aantal woningen raakte onherstelbaar beschadigd. Wonder boven wonder raakte niemand gewond.

Tijdens de strafzaak eerder dit jaar over de gasexplosie werden de gemeente Urk en aannemer Borger schuldig bevonden. Volgens de rechtbank waren de partijen nalatig geweest omdat ze slecht met elkaar communiceerden. De rechtbank legde geen straf op omdat het geen doel meer zou treffen. De gemeente Urk had er van geleerd en het aannemersbedrijf leed imagoschade waardoor het opdrachten verloor. Liander werd vrijgesproken. Zowel de gemeente Urk als Borger zijn in de strafzaak in hoger beroep gegaan.

Volgens de verzekeraars zijn alle betrokken partijen verantwoordelijk en moeten zij bijdragen aan de schade. De rechtbank geeft de partijen vier weken de tijd om tot een schikking te komen. Lukt dat niet, dan is het aan de rechtbank om te bepalen wie welk deel van de schade moet betalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel