Eerst toestemming vragen voordat je met groep in bos gaat sporten

ALMERE • Wo 7 oktober 2020 | 9:19 • Woensdag 7 oktober 2020 | 9:19

Met een grote groep sporten door de Almeerse natuurgebieden van Staatsbosbeheer mag voortaan alleen als daar toestemming voor is gegeven. Dat geldt ook voor andere georganiseerde activiteiten. Dat vertelt boswachter Amy Zeeman.

De regel is begin oktober ingegaan. Voor andere Flevolandse gebieden van Staatsbosbeheer gaan de regels ook gelden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het Horsterwold in Zeewolde en het Roggebotzand in Dronten. Het is nog niet duidelijk wanneer dat ingaat.

Volgens Zeeman ziet Staatsbosbeheer steeds vaker dingen in de natuurgebieden die voor overlast zorgen. "Onder deze activiteiten vallen honden van uitlaatservices waarbij de honden achter bezoekers aan rennen, groepen hardlopers die op verkeerde paden gaan lopen en nachtelijke activiteiten met licht en muziek."

Zeeman maakt duidelijk dat Staatsbosbeheer dat niet zit zitten. De organisatie wil iedereen een plekje geven, maar nu lopen deze doelgroepen elkaar voor de voeten. Hardlopen, groepen honden uitlaten en excursies organiseren in het bos mag alleen als andere bezoekers en de natuur daar geen last van hebben.

Boete
Als een aanvraag wordt ingediend, dan bepaalt Staatsbosbeheer voortaan of de activiteit mag doorgaan. Wanneer die aanvraag wordt afgekeurd en de activiteit toch wordt gehouden, volgt een boete.

Met het nieuwe beleid wil Staatsbosbeheer de natuur beschermen "en toch iedereen met open armen kunnen ontvangen". Ook is het voor de organisatie belangrijk om overzicht te houden van wat er precies in de bossen gebeurt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel