Petitie schoolbesturen om preventieve jeugdhulp te behouden

LELYSTAD • Do 8 oktober 2020 | 12:56 • Donderdag 8 oktober 2020 | 12:56

De Lelystadse schoolbesturen SCPO, stichting schOOL en SKO zijn een petitie begonnen om de preventieve jeugdhulp in de stad te behouden. Volgens de besturen maakt in Lelystad bijna een kwart van alle kinderen gebruik van een vorm van jeugdhulp, maar komt door een bezuiniging van drie miljoen de kwaliteit van en de toegang tot jeugdhulp ernstig in het geding.

De besturen stellen vast dat een groot deel van de ondersteuning binnen het onderwijs wegvalt, juist voor kinderen die dat erg hard nodig hebben. Uitgangspunt voor de besturen is dat elk kind recht op goed onderwijs heeft. Door de nieuwe bezuinigingen wordt het volgens hen onmogelijk om goed en passend onderwijs te bieden voor alle kinderen in Lelystad.

Vormen van ondersteuning op scholen die onder (preventieve) jeugdhulp vallen zijn onder meer: de inzet van Sterk in de Klas, Sterk in de Opvang, VVE, Welzijn, De Voorleesexpres, NT2 ondersteuning en Schoolmaatschappelijk werk. Door de bezuinigingen zouden kinderen, ouders en de scholen bijna geen gebruik meer kunnen maken van deze vormen van ondersteuning. De besturen denken dat dit grote negatieve gevolgen zal hebben voor de ontwikkeling van de kinderen in Lelystad. Ze willen met de petitie het signaal afgeven dat alle kinderen een goede start verdienen.

De petitie is inmiddels zo'n 500 keer ondertekend. Hij zal uiteindelijk worden aangeboden aan Madelon van Noord, wethouder van onderwijs in Lelystad.

Politiek is verbaasd
Vier oppositiepartijen in de gemeenteraad vinden het vreemd dat schoolbesturen naar een petitie grijpen. GroenLinks, D66, de ChristenUnie en de PvdA willen weten waarom de besturen kennelijk niet meer om de tafel zitten met de gemeente.

De partijen zijn ook benieuwd of burgemeester en wethouders het geschetste beeld van het volledig wegvallen van ondersteuning in het onderwijs herkennen. Mocht dat zo zijn, dan vragen de partijen zich af wat het college van plan is daaraan te gaan doen.

De gemeenteraad stemde in juli in met grote bezuinigingen op het sociale domein. Volgens GroenLinks zou daarbij wel een motie zijn aangenomen. Die riep het stadsbestuur op om in de uitwerking van de plannen rekening te houden met behoud van het project Sterk in de Opvang. Ook zou de raad nog een voorstel met financiële onderbouwing krijgen.

De oppositiepartijen willen nu weten waar ze deze financiële informatie kunnen vinden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel