Zestalige folder moet arbeidsmigranten helpen verdachte situaties te melden

FLEVOLAND • Do 8 oktober 2020 | 13:10 • Donderdag 8 oktober 2020 | 13:10

Vanaf deze week kunnen Flevolandse boeren een speciale zestalige folder aanvragen. Die kunnen ze verspreiden onder de arbeidsmigranten die bij hen werkzaam zijn. Doel van de folder is om in verschillende talen duidelijk te maken hoe verdachte situaties in de buitengebieden gemeld kunnen worden.

Flevolandse boeren hebben te maken met schuurinbraken en diefstallen van bijvoorbeeld dure GPS-systemen. Omdat de aanrijtijden voor politie in het buitengebied behoorlijk lang zijn, is er alle tijd voor dieven om zich uit de voeten te maken.

"Zij zien soms de gekste dingen, maar kunnen dat niet aan ons of de politie communiceren."

— Johanneke Bakker, initiatiefnemer folder

Johanneke Bakker heeft samen met haar man een akkerbouwbedrijf in Zeewolde en is één van de initiatiefnemers achter de folder. Volgens haar is de waarneming van arbeidsmigranten essentieel om zulke diefstallen tegen te gaan. "Onze werknemers werken op het land, en wonen vaak ook zelf in het buitengebied. Zij kunnen voor ons de ogen zijn die meer in de gaten kunnen houden. Zij zien soms de gekste dingen, maar kunnen dat, doordat ze geen Nederlands en soms slecht Engels spreken, niet aan ons of de politie communiceren."

Daarom is de nieuwe flyer naast in het Nederlands en Engels, ook in het Roemeens, Bulgaars, Pools en Litouws opgesteld. Omdat Bakker ook ziet dat laaggeletterdheid onder arbeidsmigranten voorkomt, zijn de teksten bewust kort gehouden en zijn er duidelijke plaatjes toegevoegd. Verder wordt de mogelijkheid om anoniem meldingen te kunnen doen aan de politie, duidelijk uitgelegd.

Goed voorbereid bij start seizoenswerk in het voorjaar
Naast de oproep aan agrariërs om folders aan te vragen, worden de folders ook uitgedeeld aan uitzendbureaus. Bakker wijst op de start van het seizoenswerk volgend voorjaar. Op dat moment komen er weer nieuwe arbeidsmigranten voor het eerst naar Nederland toe. Een goed moment om ze vanaf dag één de belangrijke informatie te geven.

Agrariërs verzamelden zich al langer in WhatsApp-groepen. Zo hielden zij elkaar op de hoogte van diefstallen en verdachte situaties. In samenwerking met de Flevolandse gemeenten en de politie is daarna deze folder bedacht.

"Samen staan we sterk"
Voor Bakker is de samenwerking met hun werknemers essentieel om gevaarlijke situaties tegen te gaan. "Samen staan we sterk", besluit de Zeewoldense.

Eén of meer folders gratis aanvragen kan via dit emailadres. Geef daarbij het gewenste aantal (voor elke anderstalige werknemer/huurder/buur één), naam en adres door.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel