'Bodemvervuiling Kettingplein meer verspreid dan gedacht, maar stabiel'

EMMELOORD • Za 10 oktober 2020 | 12:03 • Zaterdag 10 oktober 2020 | 12:03

Een oude bodem- en grondwatervervuiling in de omgeving van het Kettingplein in Emmeloord is meer verspreid dan eerder werd gedacht, maar de situatie is wel stabiel of wordt dat uiterlijk de komende 20 jaar. Dat meldt het gemeentebestuur van Noordoostpolder in een nota. De gemeente denkt dan ook dat de huidige monitoring door de provincie voldoende is en dat de vervuiling geen belemmering zal vormen voor plannen op het Kettingplein, aan de Noordzijde of in de Botenbuurt.

De vervuiling is veroorzaakt door een chemische wasserij die vroeger aan de Lange Nering zat, op de plek van de huidige Etos. Destijds lekten er gebruikte stoffen van de wasserij in de grond, waardoor de bodem en het grondwater vervuild zijn geraakt.

Ondanks saneringswerkzaamheden in de periode 2006-2011 is er onder het Kettingplein nog altijd sprake van grondwatervervuiling. Dit strekt zich inmiddels uit over een lengte van 180 meter, vanaf het pand van de Jumbo tot aan het Cornelis Dirkszplein. Volgens de gemeente zijn in dat stuk verhoogde concentraties dichlooretheen en vinylchloride aanwezig. Deze stoffen zijn via grondwater verspreid op 10 tot 12 en 18 meter diepte. Volgens de gemeente is het onwaarschijnlijk dat de vervuiling in het oppervlaktewater of in diepere grondlagen terecht zal komen.

Omdat het om een beperkte verontreiniging gaat, is het volgens de gemeente niet nodig om deze op een uitgebreidere manier te monitoren. De verontreiniging is bekend en bij het uitvoeren van eventuele werkzaamheden wordt er rekening mee gehouden en kunnen aanvullende maatregelen worden genomen.

Actieve sanering van het vervuilde gebied is volgens de gemeente niet aan de orde, vanwege de hoge kosten en de beperkte verontreiniging en risico's.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel