Leeuw van de Batavia per opbod verkocht

LELYSTAD • Vr 16 oktober 2020 | 16:20 • Vrijdag 16 oktober 2020 | 16:20

De 3,5 meter grote houten leeuw op het voorsteven van het schip de Batavia in Lelystad wordt volgend jaar geveild. De leeuw wordt na 23 jaar vervangen door een nieuw exemplaar. De opbrengst van het houten gevaarte wil Batavialand gebruiken om de replica van het 17e eeuwse spiegelretourschip op het droge te krijgen.

"We hopen dat er een bedrijf is dat het in de hal wil neerzetten of ergens anders een mooi plekje wil geven", verklaart Batavialand-directeur Jan Vriezen. Wat moet de knalrode leeuw dan opleveren? "Nou, ik hoop dat het voor een flink bedrag weggaat. Voor 800 euro doen wij het niet", lacht hij.

Wie de leeuw koopt kan een verweerde leeuw verwachten. Vriezen: "We zullen hem opkalefateren, maar je ziet dat hij is gebruikt. Zoals je dat bij een mens ook kan zien wanneer die ouder is."

Batavia aan land
Batavialand zamelt geld in om het schip aan land te krijgen. Daar is minimaal een miljoen euro voor nodig. Het schip, dat in de jaren tachtig door Willem Vos werd gebouwd, ligt voor de kust van Lelystad en rot heel langzaam weg in het water. De hoop van Vriezen is, dat het schip op de werf tentoongesteld kan worden en dat bezoekers in, rondom, op en onder het schip kunnen lopen. De teller stond in augustus op 500.000 euro.

Vervaarlijk
De man die de nieuwe leeuw op dit moment maakt is Tiemen Pasterkamp. Hij was meer dan twintig jaar geleden ook al verantwoordelijk voor het snijden van de leeuw die nu nog vervaarlijk op het voorsteven prijkt. Ook maakte hij het houtsnijwerk van de spiegel van het admiraalsschip De 7 Provinciën van Michiel de Ruyter die te zien is op de werf. Tijdens de bouw van die replica verging de constructie bij een grote brand. Alleen het snijwerk is nog bewaard gebleven.

Vriezen verwacht midden volgend jaar de Batavialeeuw per opbod te kunnen verkopen. "Eerst moet de nieuwe klaar zijn, want de Batavia zonder leeuw kan natuurlijk niet."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel