Rie Koopmans (92): 'Je vrijheid verloor je in de oorlog, niet nu'

SWIFTERBANT • Za 17 oktober 2020 | 11:03 • Zaterdag 17 oktober 2020 | 11:03

Jongeren die klagen dat ze door corona hun vrijheid zijn kwijtgeraakt en niets meer kunnen, hebben geen idee waar ze over praten. In de Tweede Wereldoorlog was je je vrijheid écht kwijt. Dat zegt de 92-jarige Rie Koopmans uit Swifterbant in Het Gesprek.

Rie Koopmans is taalvrijwilliger bij het Huis voor Taal in Dronten. Dat helpt mensen beter te worden in de Nederlandse taal. De reden dat Koopmans taalvrijwilliger is, is heel simpel: "Ik hou van taal. Ik erger me soms heel erg aan hoe die taal mishandeld wordt."

Griekenland
Ze vindt het mooi om anderen te helpen bij het leren van hun nieuwe taal. "Ik help een vrouw uit Griekenland. Toen ik haar leerde kennen, sprak ze geen woord Nederlands. Nu kan ik al een goed gesprek met haar voeren. Het gaat geweldig. Ze begrijpt de taal en dat is het belangrijkste."

Het contact in deze coronatijd is minimaal, ook bij het Huis voor Taal. "Mijn familie zie ik helemaal niet, die woont in Amsterdam. Dat is natuurlijk wel verschrikkelijk. Het is een beetje saai."

Tweede Wereldoorlog
Dat jongeren roepen dat ze hun vrijheid kwijt zijn vanwege alle coronamaatregelen, vindt Koopmans onzin. "Ze hebben geen flauw idee wat het betekent om je vrijheid kwijt te zijn. Ik heb in de Tweede Wereldoorlog de echte vrijheidsberoving meegemaakt. Dat betekent dat je echt helemaal niets meer mag. Dat je altijd bang bent. Dat er altijd angst op de loer ligt. Niet alleen voor jezelf. Je wist ook nooit wat er met de mensen in je omgeving ging gebeuren. Dat beseffen jongeren van nu niet. Ze zijn nog steeds vrij om te bellen, muziek te draaien. Wij hadden geen radio meer, vervoermiddelen waren afgenomen, fietsen moesten we inleveren. De jeugd van tegenwoordig weet niet wat dat betekent."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel