Acht maanden cel voor in coma slaan van Lelystedeling

LELYSTAD • Ma 19 oktober 2020 | 14:29 • Maandag 19 oktober 2020 | 14:29

Een 22-jarige man uit Zwolle, die een man uit Lelystad op straat in coma sloeg, heeft acht maanden cel gekregen. Het incident gebeurde vorig jaar in Zwolle op Bevrijdingsdag. De vordering van het slachtoffer ter grootte van ruim 700.000 euro is niet toegewezen. Dat bleek maandag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle.

De verdachte was onderweg om pizza's te bezorgen toen hij in het centrum van Zwolle stil kwam te staan. Een groepje mannen hield hem op. Er werd wat geduwd en getrokken waarna een getuige er tussen sprong. Die duwde het latere slachtoffer tegen de grond. De pizzabezorger vertrok niet, maar besloot de 26-jarige Lelystedeling achterna te gaan.

Harde vuistslag
Enkele tientallen meters verderop in de straat sloeg hij van dichtbij de man met een harde vuistslag tegen de grond. Het slachtoffer viel 'als een lappenpop' in elkaar. De man uit Lelystad lag enige tijd in kritieke toestand in coma en verbleef drie weken in het ziekenhuis. Het hersenletsel dat hij opliep, is blijvend. Zo kan hij amper meer praten. De verdachte had kunnen weten dat hij met zijn vuistslag de man zwaar lichamelijk letsel zou toebrengen. Ook nam hij dat op de koop toe, vindt de rechtbank. Dat de man niet bewust op het hoofd mikte, acht de rechtbank ongeloofwaardig.

Geen noodweer
Zijn advocaat meende dat de Zwollenaar uit noodweer handelde, maar ook daarmee zijn de rechters het oneens. Nadat de getuige tussenbeide kwam en de Lelystedeling op de grond duwde, had de verdachte weg kunnen en moeten gaan. Het uitgangspunt bij een mishandeling met dergelijk letsel is acht maanden cel. De rechtbank ziet, mede gezien het blijvende letsel, geen reden daar van af te wijken.

Het slachtoffer en zijn ouders vorderden ruim 700.000 euro schade, mede omdat de man blijvend letsel heeft. Gezien de omvang van de vordering en het tijdstip van het indienen ervan heeft de verdediging te weinig tijd gehad om daar verweer tegen te voeren, zo vinden de rechters. Ook ziet de rechtbank geen mogelijkheid om de blijvende financiële schade te schatten. Door de vordering niet-ontvankelijk te verklaren, staat het de Lelystedeling en zijn ouders wel vrij om de vordering bij een civiele rechter neer te leggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel