Waterschap Zuiderzeeland voor Blue Deal in Ethiopië

LELYSTAD • Di 20 oktober 2020 | 0:17 • Dinsdag 20 oktober 2020 | 0:17

Waterschap Zuiderzeeland werkt mee aan de Blue Deal, een internationaal programma om mensen wereldwijd toegang te geven tot voldoende en schoon water. Rens Huisman is voor het waterschap actief in Ethiopië, dat kampt met enorme waterproblemen.

Door watertekorten mislukken in Ethiopië de oogsten en in het regenseizoen zijn er juist weer overstromingen. Ook is de kwaliteit van het water slecht, wat leidt tot ziektes. Huisman probeert samen met collega's en de lokale organisaties oplossingen te vinden voor de problemen.

Het is niet zo dat wij de Ethiopiërs vertellen hoe ze het moeten doen, zegt Huisman. Het gaat om kennis delen, want hij leert ook veel in Ethiopië. "Je moet daar terug naar de basis. Je maakt er extreme situaties mee en die kennis neem je mee terug naar Nederland."

Praktische projecten
Het doel in Ethiopië is om meer structuur aan te brengen in de organisatie van het waterbeheer. Het gaat ook om praktische projecten, zoals het plaatsen van meetinstrumenten om in kaart te brengen hoeveel water er is. Verder moet er een belastingsysteem voor water worden uitgerold.

Blue Deals tot 2030
Huisman is al tientallen keren in Ethiopië geweest. Op dit moment kan hij er door de coronacrisis niet naartoe. Het contact verloopt nu via mail en videobellen. Dat is lastig, maar de projecten draaien door, vertelt hij. Ook in de toekomst wil hij kunnen blijven helpen in Ethiopië. Per project wordt er subsidie aangevraagd. Als die wordt toegekend, kan Huisman aan de slag. Krijgt hij geen geld, dan gaat het project niet door.

Het wereldwijde programma van de Blue Deal loopt nog tot 2030.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel