'Zet studenten in om cybercrime te lijf te gaan'

NOORDOOSTPOLDER • Wo 21 oktober 2020 | 8:25 • Woensdag 21 oktober 2020 | 8:25

Zet studenten in om ondernemers en maatschappelijke instellingen in Noordoostpolder te wapen tegen cyberaanvallen. Dat voorstel doet Sjoerd de Boer, fractievoorzitter van ChristenUnie-SGP Noordoostpolder.

Het komt steeds meer voor dat bedrijven en instellingen slachtoffer zijn van ransomware-aanvallen. De data wordt geblokkeerd en alleen als er grote sommen geld zijn betaald, worden de gegevens van het bedrijf weer vrijgegeven. Vaak gaat het om digitale munteenheden, zoals Bitcoins. De Boer merkt dat dit ook in Noordoostpolder steeds meer gebeurt. "De cybercrime neemt ook hier toe. In 2015 was het aantal aangiften acht, dit jaar tot september al 28", zegt De Boer.

Door de coronacrisis wordt er steeds meer thuis gewerkt en neemt ook het aantal pogingen tot phishing (het versturen van links naar valse websites, red.) toe. De Boer wil dat de gemeente MKB'ers en maatschappelijke instellingen helpt bij het veilig digitaal ondernemen. "Het gaat vooral om bewustwording en bedrijven de juiste tools geven." Door het ministerie van Economische zaken is speciaal voor gemeenten het Digital Trust Center (DTC) in het leven geroepen dat kan worden ingezet om ondernemers te ondersteunen en te adviseren in hun cyber-weerbaarheid. De Boer vindt dat de gemeente dat DTC moet inschakelen.

Stage in coronatijd
Ook ICT-studenten van het mbo en hbo kunnen volgens hem een rol spelen in de beveiliging van bedrijven. Dat gebeurt al in andere gemeenten. De Boer denkt bijvoorbeeld aan inzet van studenten van het ROC Friese Poort in Emmeloord. "Op deze manier kunnen onze studenten aan de ene kant ook in coronatijd stage lopen en ervaring op doen. Aan de andere kant stellen zij hun ICT-kennis ter beschikking voor beveiliging van bedrijven tegen cyber-aanvallen. Een win-win situatie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel