Ingang azc verplaatst om gevaarlijke oversteek te voorkomen

DRONTEN • Wo 21 oktober 2020 | 17:00 • Woensdag 21 oktober 2020 | 17:00

De voetgangersingang van het asielzoekerscentrum in Dronten wordt verplaatst. Dat moet voorkomen dat bewoners straks de vernieuwde Hanzeweg (N307) oversteken om de bus naar Kampen te pakken.

De nieuwe in- en uitgang van het azc komt op de plek van de onlangs gesloten horecagelegenheid Roggebot-House. Vanaf daar moeten bewoners dan richting de dijk lopen, waar ze veilig onder de N307 door kunnen en vervolgens via een parallelweg de bushalte kunnen bereiken. Wie met de bus vanuit Dronten bij die halte aankomt, kan via de omgekeerde route ook veilig bij het azc komen. Het is een nieuwe ingang voor voetgangers. De huidige ingang blijft voor fietsers. Zo worden fietser en voetgangers ook van elkaar gescheiden, wat veiliger is.

Coa maakte zich zorgen
De vernieuwde weg tussen Dronten en Kampen bestaat straks uit gescheiden rijbanen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) was bezorgd dat bewoners desondanks vanaf de huidige azc-ingang de weg zouden blijven oversteken om de bushalte richting Kampen te bereiken, met alle gevaren van dien. Het azc wilde graag een voetgangersbrug of -tunnel, maar dat was volgens de provincie geen optie.

Met de verplaatsing van de ingang denken het coa, de gemeente Dronten en de provincie een veilige oplossing te hebben gevonden. Omdat de Hanzeweg op de plek van de nieuwe in- en uitgang al omhoog loopt richting de Roggebotsebrug, is de bushalte richting Kampen niet zichtbaar. De verleiding om direct de weg over te steken wordt daardoor al een stuk kleiner, zo is de gedachte. Omdat de nieuwe uitgang van het azc meer richting de dijk zit, is het naar de bushalte richting Kampen ook minder ver lopen dan voorheen.

Verlicht wandelpad
Het coa gaat op het terrein van het azc een nieuw, verlicht wandelpad aanleggen richting de nieuwe in- en uitgang. Met hekken en struiken worden gebruikers in de juiste richting geleid.

De kosten van de aanpassingen komen voor rekening van de provincie. Volgens de gemeente Dronten wordt de nieuwe in- en uitgang van het azc ook 'sociaal veiliger', omdat de huidige ingang zich tussen struiken bevindt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel