Verhaal van 'bessien' Lumme leidt naar 1001 Urker dienstmeisjes

URK • Wo 21 oktober 2020 | 22:52 • Woensdag 21 oktober 2020 | 22:52

Het begon allemaal met zijn eigen 'bessien', maar uiteindelijk vond Urker Arjan Baarssen dit jaar de sporen van meer dan duizend Urker dienstmeisjes in de archieven. Die net als zijn overgrootmoeder Lumme, met in de koffer een bijbeltje, op de boot naar het vasteland trok voor een betrekking bij een gegoede familie.

De geschiedenisleraar dook samen met Lucia de Vries van stichting Urker Erfgoed in deze vergeten geschiedenis. Het resultaat leverde een doorwrocht essay op dat is te lezen op Urkeruitgaven.nl.

Joodse families
Al in de 18de eeuw stapten meisjes op de boot naar Enkhuizen om daar vandaan door te reizen naar ‘diensies’ op het platteland of in de steden. Vanaf eind 19de eeuw was het populair om bij Joodse families in Amsterdam te werken. Ook de oma van Arjan werkte voor verschillende Joodse families.

Arjan: "De joodse gezinnen hadden graag protestante meisjes in dienst. In het geloof, ook al verschilde dat, vonden zij elkaar. Er zijn verhalen dat zij samen baden. Bovendien vonden de Urker meisjes het niet erg om te werken op de sabbath. De dag waarop joden niet mogen werken."

Aron
Het is ook precies de band van zijn oma met de gezinnen waar zij werkte, die Arjan het meest treft. Uit zijn onderzoek blijkt dat alle drie de families waar bessien Lumme werkte de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. "Mijn oma heeft haar hele leven afgevraagd hoe het Aron, een zoontje uit een van de gezinnen is vergaan. Ik ben erachter gekomen dat hij is omgekomen in Auschwitz."

Voor Arjan is het onderzoek nog lang niet klaar. Hij zoekt nog naar meer verhalen van dienstmeisjes. Bovendien wordt er gewerkt aan een expositie in het Urker museum. En de musicalgroep wil een stuk over dit thema op de planken brengen.

Onderbelicht
"We vinden het mooi dat de vrouwen en meisjes, die in de Urker geschiedenis toch veelal onderbelicht zijn, breed onder de aandacht worden gebracht. Het gaat meestal over mannen en de vis", besluit hij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel