Commissaris zwijgt over bevindingen waarnemend burgemeester

NOORDOOSTPOLDER • Do 22 oktober 2020 | 12:28 • Donderdag 22 oktober 2020 | 12:28

Commissaris van de Koning Leen Verbeek is niet van plan iets naar buiten te brengen over de uitkomsten van een opdracht die hij de waarnemend burgemeester van Noordoostpolder heeft meegegeven.

Waarnemer Jan Westmaas moet verslag uitbrengen over een aantal zaken die op het gemeentehuis spelen. Dit naar aanleiding van het plotselinge vertrek van de vorige burgemeester, Harald Bouman.

Wat is er misgegaan?
"Het is geen gewone waarneming", zo gaf de commissaris een jaar geleden aan bij de benoeming van Westmaas. "Hij moet echt even kijken naar de verhoudingen tussen college, gemeenteraad, ambtelijke organisatie, en de positie van de burgemeester." Die opdracht zorgde ervoor dat Westmaas voor onbepaalde tijd werd benoemd en de procedure voor een nieuwe burgemeester nog niet meteen werd gestart.

Over de opdracht zei Verbeek: "Daar wil ik een terugrapportage op hebben van hem, een ambtsbericht. Pas dan gaan we praten over het profiel van een nieuwe burgemeester."

"Er komt geen schriftelijk verslag van de heer Westmaas."

— Provincie Flevoland

Niks op papier
Inmiddels zijn de eerste stappen in de zoektocht naar een definitieve opvolger van Bouman gezet. De gemeenteraad is bezig met het opstellen van een profielschets.

Gevraagd naar de rapportages die aan Verbeek zijn uitgebracht antwoordt een woordvoerder dat het gaat om mondelinge overleggen. "Er komt geen schriftelijk verslag van de heer Westmaas."

Vraagtekens rond vertrek blijven
Rond het plotselinge vertrek van Bouman bestaan nog steeds veel vraagtekens. Amper een jaar na zijn installatie kondigde Bouman in oktober 2019 zijn vertrek aan. Volgens hem was er: "Een te groot verschil van inzicht met de directe werkomgeving over de wijze waarop hij de gemeente wil besturen."

Later werd duidelijk dat Bouman binnen het gemeentehuis beschuldigd werd van grensoverschrijdend gedrag. Hoewel er geen officiële klacht tegen Bouman is ingediend, is zijn vermeende gedrag wel onderzocht. Daaruit bleek dat er voor daadwerkelijk ongepast gedrag geen bewijs is. Bouman zou vooral een bepaalde humor en manier van communiceren hebben, die niet door iedereen werd begrepen en gewaardeerd.

Vragen over zijn vertrek heeft Bouman tot op de dag van vandaag zelf nooit willen beantwoorden.

Vernietigend rapport
In een rapport van de gemeentelijke rekenkamercommissie werden begin dit jaar harde conclusies getrokken over de gang van zaken op het gemeentehuis. Niet het college van burgemeester en wethouders, maar de ambtenaren hebben de leiding. En het hoogste orgaan van de gemeente, de gemeenteraad, is zwak en afwachtend.

Wob-verzoeken
Ondanks het onderzoek van de rekenkamercommissie blijven veel vragen die specifiek op het vertrek van Bouman ingaan onbeantwoord. Zowel De Stentor als Omroep Flevoland hebben via een Wob-verzoek documenten opgevraagd die inzicht kunnen geven in de gang van zaken. De gemeente weigert die echter te overhandigen. Omroep Flevoland is daarom naar de rechter gestapt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel