Strijd tegen bedrijfswoning Tarpanweg voortgezet bij Raad van State

DRONTEN • Do 22 oktober 2020 | 16:46 • Donderdag 22 oktober 2020 | 16:46

Een vrouw uit Dronten probeert uit alle macht de bouw van een bedrijfswoning op een perceel aan de Tarpanweg in Swifterbant tegen te houden. Na verschillende andere rechtszaken, spande de vrouw een spoedprocedure aan tegen de gemeente Dronten. Die zaak diende donderdag bij de Raad van State.

De eigenaar van het perceel is een jonge agrariër. Hij wil graag een bedrijfswoning bij de loods op het terrein bouwen. De man kweekt al twee jaar pompoenen en uien op een aantal percelen rondom Dronten. In de loods slaat hij de oogst op en verwerkt het.
Tijdens de rechtszaak legde hij uit dat hij graag bij de loods wil wonen, om beter toezicht te kunnen houden op de oogst en de machines.

Bang voor verlies uitzicht
Zijn buurvrouw is bang dat de bedrijfswoning voor veel schaduw op haar erf gaat zorgen, en dat haar uitzicht erdoor verpest zal worden. Daarnaast vreest ze dat het jonge bedrijf in de toekomst flink gaat groeien en dan voor overlast gaat zorgen. Ze spande daarom de spoedprocedure aan tegen de gemeente, die de vergunning voor de bouw verleende. Volgens de vrouw kan haar buurman via een app op zijn telefoon makkelijk de oogst in de gaten houden. En omdat hij nu nog in Dronten woont, kan hij volgens haar met zeven minuten bij de loods zijn als het nodig is.

'Dronten wil agrariërs de ruimte geven'
Ook staat er volgens de vrouw in het bestemmingsplan dat er alleen een bedrijfswoning bij een agrarisch bedrijf mag komen, en vallen de werkzaamheden van de jonge boer niet onder die noemer. De gemeente bracht daar tegenin dat een agrariër bij een eerste bedrijfswoning niet hoeft te bewijzen dat het noodzakelijk is dat hij daar wil wonen. "Dat geldt alleen voor een tweede bedrijfswoning." De gemeentewoordvoerder onderstreepte dat Dronten jonge agrariërs graag de ruimte wil geven. "We gaan desnoods het bestemmingsplan wijzigen als de Raad van State vindt dat de agrariër in de loods geen agrarisch bedrijf heeft. Bovendien vinden wij het belang van de buurvrouw die alleen wat uitzicht kwijt raakt niet zwaar genoeg wegen."

De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.

Andere rechtszaken
Er loopt nog een aparte handhavingsprocedure van de buurvrouw tegen de agrariër. De rechtbank in Arnhem moet daarin uitmaken of de boer al dan niet een agrarisch bedrijf heeft en in de loods mag zitten. Eerder spande ze al een kort geding aan omdat de procedure rondom de verlening van de vergunning volgens haar niet klopte. De rechtbank gaf haar daarin gelijk, maar stond de bouw van de woning toch toe.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel