Burgemeester: alle bedrijven controleren op criminaliteit is onmogelijke opgave

ALMERE • Vr 23 oktober 2020 | 0:46 • Vrijdag 23 oktober 2020 | 0:46

Het is onmogelijk om binnen een periode van twee jaar alle bedrijventerreinen in Almere op criminele activiteiten te controleren. Daar heeft de gemeente geen capaciteit voor. Dat zei burgemeester Franc Weerwind donderdagavond tijdens een bespreking over de bestrijding van ondermijning en georganiseerde criminaliteit in de stad.

Aanleiding voor de bespreking was een initiatief van de VVD-fractie. Die deed een aantal voorstellen om de georganiseerde criminaliteit hard aan te pakken. Zo moet de gemeente alle bedrijventerreinen, bedrijven die opslagboxen verhuren en de autobranche controleren op criminele activiteiten. Volgens fractievoorzitter Ulysse Ellian moet dat binnen twee jaar gebeuren. Het college van burgemeester en wethouders zou vervolgens elk jaar met feiten en cijfers duidelijk moeten maken welke resultaten zijn geboekt. Volgens Ellian is Almere aantrekkelijk voor criminelen en moet de gemeente hard optreden, voordat het te laat is.

Onmogelijke opgave
Volgens burgemeester Weerwind telt Almere 27 bedrijventerreinen. Vier daarvan zijn kantoorlocaties en de gemeente weet wat daar gebeurt. De overige 23 verdienen nadrukkelijk aandacht, maar zo vervolgt Weerwind: "Ik zeg u één ding: 345 bedrijven in de autobranche, 22 bedrijven in de autoverhuur, naar schatting 90 bedrijven die zich bezighouden met opslagboxen. Dat lukt mij absoluut niet (...) om die binnen een kort tijdsbestek van twee jaar gecontroleerd te hebben."

Naast de controles op bedrijven werd ook gesproken over preventieve maatregelen. Zo stelt de VVD voor om een onderwijsprogramma te maken voor kinderen in groep 8 en op middelbare scholen. Dat moet jongeren weerbaar maken tegen verleidingen van het criminele circuit. "De verleiding van snel geld en status heeft op jongeren grote aantrekkingskracht. Door het volgen van een gedegen opleiding en regulier werk verdwijnt dat uit beeld. Het is daarom belangrijk dat Almere in woord en daad duidelijk maakt dat crimineel gedrag nooit loont en wordt aangepakt." De VVD stelt verder voor om de inwoners van de stad te betrekken bij het melden van criminele activiteiten. Burgers kunnen ogen en oren voor de gemeente zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel