Kinderverhalen uit WOII verzameld in boekje voor schooljeugd

EMMELOORD • Za 24 oktober 2020 | 16:23 • Zaterdag 24 oktober 2020 | 16:23

"Pas als je weet hebt van hoe vreselijk oorlog is, kun je de waarde van vrijheid snappen." Dat zei commissaris van de Koning Leen Verbeek in Emmeloord bij de presentatie van het boekje 'Niets was normaal, alles was anders'.

In dat boekje zijn de herinneringen opgeschreven van vijftien mensen die de Tweede Wereldoorlog als kind hebben meegemaakt. Het boekje wordt op 28 oktober uitgedeeld aan leerlingen van groep acht in Noordoostpolder en Urk. Het boekje wordt cadeau gegeven vanwege het 75-jarige bestaan van de Verenigde Naties

Stichting Ongeland
'Niets was normaal, alles was anders' is een initiatief van de stichting Ongeland uit Dronten. Die stichting heeft als doel Flevolanders bewust te maken van het verloop van de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeergebied. Auteur Riek Zwart-Gerlofsma interviewde voor het boekje diverse ooggetuigen. Ze nam ze mee naar hun eigen kindertijd toen zij opeens geconfronteerd werden met een totaal onbekend gegeven; oorlog. "Het zijn de verhalen van gewone mensen uit het hele land", zegt Zwart-Gerlofsma. "Er zijn herinneringen van mensen die hun jeugd in de stad doorbrachten en verhalen van ooggetuigen die op het platteland woonden. De verschillen tussen die twee zijn groot, waardoor het boekje een gevarieerd beeld geeft van de oorlog." Een aanzienlijk deel van geïnterviewden is daarna in Flevoland gaan wonen. "Zo zijn er verhalen uit Swifterbant, Dronten, Lelystad en van Urk.

Zo vertelt de 84-jarige Geert Loosman in het boekje over zijn jeugd op Urk. Loosman vertelt over de razzia's die de Duitsers in het dorp hebben gehouden. Urk lag op de weg die bommenwerpers vanuit Engeland naar Duitsland maakten. Het staat Loosman nog scherp voor ogen hoe die vliegtuigen werden beschoten en neerstortten in het IJsselmeer. Hij werkte mee aan het boekje om de verhalen "doorgeven aan de nieuwe generatie".

'Niets was normaal, alles was anders', wordt op 28 oktober uitgedeeld op de scholen in de gehele Noordoostpolder en Urk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel