Mogelijk giftige verf gebruikt bij gemalen, sluizen en bruggen

FLEVOLAND • Zo 25 oktober 2020 | 15:19 • Zondag 25 oktober 2020 | 15:19

Bij 167 objecten van Waterschap Zuiderzeeland is mogelijk de giftige verf chroom-6 gebruikt. Dat blijkt uit een inventarisatie van het waterschap. De verf werd gebruikt om metalen objecten roestvrij te maken. Ze zijn onder meer aangetroffen bij gemalen, sluizen en bruggen van het waterschap.

De chroom-6 houdende verf wordt al 20 jaar niet meer gebruikt. Het is niet meer te achterhalen of werknemers in het verleden lange tijd zijn blootgesteld aan de verf. Blootstelling kan leiden tot acute klachten, maar ook tot de ontwikkeling van bijvoorbeeld kanker.

Bij de objecten waar de verf nu nog op zit, wil het waterschap de blootstelling tot een minimum beperken. Daarom worden extra maatregelen getroffen als die onderdelen weer een nieuwe schilderbeurt krijgen. Zoals extra afdekken en opruimen van de omgeving, stofafzuiging en het gebruik maken van beschermende kleren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel