Foodtruckers in nood tijdens corona: buurtbewoners helpen

LELYSTAD • Zo 25 oktober 2020 | 19:02 • Zondag 25 oktober 2020 | 19:02

Foodtrucks worden door buurtbewoners in heel Nederland door de coronacrisis heen geholpen. Zaterdag stond een Lelystadse foodtruck in Amersfoort. Buurtbewoners hadden deze besteld via het online platform Buurtkeukens. Via de website kunnen mensen een foodtruck voor een dagdeel uitnodigen. De kraam kookt dan op basis van online gemaakte reserveringen, die in tijdsloten zijn af te halen.

Foodtruckeigenaresse Sharda Hack zit met haar kraam Dos Chicas in een lastige periode. "Ik kan in principe nergens terecht", vertelt ze vanuit haar knalrode wagen. "In een normaal zomerseizoen sta ik elk weekend op festivals. Daarnaast doe ik veel bedrijfslunches. Nu is dat allemaal weg." Anders dan de naam doet vermoeden draait Hack de foodtruck Dos Chicas meestal in haar eentje. "Daarmee heb ik gelukkig wel lage kosten."

Op Hack's menu staan Mexicaanse gerechten zoals burritos, nachos, quesadillas en tacos. Ondanks de lichte regen en schijnbaar verlaten villawijk is deze avond volgeboekt. Buiten Buurtkeukens om is Hack ook elke woensdag te vinden naast de DEEN in Lelystad.

100 pizzas
"We werden in maart benaderd door een foodtruckondernemer, die al haar inkomsten was kwijtgeraakt", vertelt medeoprichter Jeroen Janssen van Buurtkeukens. "Daarna is het een beetje uit de hand gelopen." Sindsdien zijn via het platform zo'n 150 foodtrucks op 600 verschillende plaatsen uitgenodigd.

"Dit is wat ik wil doen, dus we gaan gewoon door"

— Sharda Hack, Dos Chicas

"Dit is gewoon mijn passie", vertelt Hack naast een stapel klaargezette maaltijden. "Dit is wat ik wil doen, dus we gaan gewoon door." Rondkomen is wel een uitdaging, bekent ze. Daarom is ze erg blij met het platform Buurtkeukens. "Ik word gewoon uitgenodigd om lekker voor de hele buurt te gaan koken. Dat vind ik geniaal." Weer of geen weer: ze kan rekenen op een zekere basisafname. "Dat voorkomt ook nog dat ik eten verspil."

Buurtkeukens is begonnen als vrijwilligersinitiatief maar groeit nu uit tot een ware startup. "Momenteel is het natuurlijk niet de bedoeling dat het een gezellige borrel is," vertelt Janssen, "maar op den duur willen we dat natuurlijk wel, als het weer kan." Samen met twee compagnons hoopt hij het platform levensvatbaar te maken voor na de crisis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel