Agenten krijgen nog dit jaar bodycams

FLEVOLAND • Di 27 oktober 2020 | 15:54 • Dinsdag 27 oktober 2020 | 15:54

Politieagenten in Flevoland worden nog dit jaar uitgerust met bodycams. De camera's die op het uniform worden gedragen, komen beschikbaar voor agenten van de basisteams en ook voor bikers, hondengeleiders en agenten op het water. Midden-Nederland behoort tot de eerste politie-eenheden die de camera's in gebruik gaan nemen.

De politie startte in 2017 in onder meer Almere en Lelystad een proef met het gebruik van bodycams. Daaruit bleek dat de apparaten een waardevolle toevoeging zijn bij het politiewerk. Gebruik van de camera's kan volgens de politie het de-escalerende effect van het optreden van agenten versterken. Politiemedewerkers die een bodycam dragen voelen zich ook veiliger. Het gebruik van bodycams zou ook tot minder agressie en geweld tegen agenten leiden.

Uit de proef is wel gebleken dat mensen die onder invloed zijn of stress ervaren, heel anders kunnen reageren als de bodycam wordt ingezet. Agenten moeten dus goed kunnen inschatten wanneer het maken van opnamen helpt en wanneer niet. Ze krijgen daar begeleiding in. Agenten moeten kenbaar maken dat ze de camera inschakelen.

Bewijs
Behalve het de-escalerende effect van de bodycam hebben volgens de politie ook de beelden zelf toegevoegde waarde. Ze kunnen bijvoorbeeld als ondersteunend bewijs worden toegevoegd aan een proces-verbaal. Verder kunnen de opnamen worden gebruikt om een situatie te evalueren met collega's.

Beperkingen en regels
De bodycams worden gebruikt op de openbare weg en in openbare gebouwen. Er wordt niet in woningen of op besloten erven gefilmd, tenzij er sprake is van een noodsituatie, of een aanhouding op heterdaad.

Agenten kunnen de bodycam eenvoudig gebruiken door met hun personeelsnummer in te loggen. Daardoor is altijd te herleiden wie de beelden heeft gemaakt. De opnamen van de bodycam worden na iedere dienst beveiligd opgeslagen in een cloud-omgeving. Omwille van de privacy kan de agent zelf de beelden niet downloaden. De opnamen kunnen alleen door de gebruiker worden gestreamd en niet worden gewist.

Beelden vallen onder wet politiegegevens
Alle bodycam-beelden en audio-opnamen vallen onder de Wet politiegegevens. Hierin staat precies beschreven hoe lang de opnamen bewaard mogen worden en wanneer deze moeten worden vernietigd. De beelden worden dus nooit zomaar met derden gedeeld, gepubliceerd of op social media geplaatst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel