Schat aan informatie over 'verdronken dorpen' in depot Batavialand

LELYSTAD • Di 27 oktober 2020 | 19:09 • Dinsdag 27 oktober 2020 | 19:09

In het depot van het museum Batavialand in Lelystad, is veel archeologisch bewijsmateriaal te vinden waaruit blijkt dat er naast Urk en Schokland nog meer eilanden in de voormalige Zuiderzee hebben gelegen. Maritiem archeoloog Yftinus van Popta heeft voor zijn promotieonderzoek over de 'verdwenen dorpen' veel contact gehad met Dick Velthuizen, de voormalige beheerder van het depot.

Oude kruiken, botten, schelpen, houtskool en ander aardewerk dat gevonden is in Noordoostpolder zijn de bewijzen dat er volgens Velthuizen meer nederzettingen waren in de Zuiderzee. Het gaat dan om de vier 'verdwenen dorpen' Marcnesse, Nagele, Fenehuysen I en Fenehuysen II. Velthuizen laat de resten van een terp zien. "Dat zijn restanten van een nederzetting en dat is best wel bijzonder."

De voormalige depotbeheerder vindt het jammer dat het depot, "de schatkamer van de provincie", niet open is voor publiek. Velthuizen zou graag weer rondleidingen doen naar aanleiding van het onderzoek van Van Popta die donderdag promoveert. Velthuizen: "Alles wat hier ligt vertelt een verhaal."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel