Burgemeester Urk: "Ga er maar van uit dat we onze verantwoordelijkheid nemen"

URK • Di 27 oktober 2020 | 18:12 • Dinsdag 27 oktober 2020 | 18:12

Burgemeester Cees van den Bos van Urk wil weinig zeggen over de vertrouwelijke informatie uit het onderzoeksrapport die geciteerd is in het boek 'De Ontdekking van Urk'. "Ga er maar van uit dat we onze verantwoordelijkheid nemen", zegt hij in een eerste reactie tegen Omroep Flevoland.

Van den Bos legt in zijn algemeenheid uit: "Wij volgen de zaken die in een rapport naar voren komen altijd op. Ik heb hier een taak als burgemeester om uit te zoeken of dit klopt en wat er precies is gebeurd. Maar er horen geen zaken uit een vertrouwelijk document in een boek te komen. Dit moet je niet hebben."

De Belgische auteur Matthias Declercq schrijft in 'De Ontdekking van Urk' over een rapport waarin staat dat een prominent politiek figuur binnen de gemeente zaken zou regelen voor criminelen.

De burgemeester, die ongeveer een maand geleden geïnstalleerd is, geeft aan dat de aantijging 'heel vervelend' is voor alle politici. Hij zegt alert te zijn op de onderlinge verstandhoudingen, dat er niet met scheve ogen naar elkaar wordt gekeken. "Als er acties moeten worden ondernomen dan zullen we die ook nemen."

Naar aanleiding van de openbaringen uit het geheime document stelt de gemeente een intern onderzoek in. Het is een van de eerste zaken die op het bordje van de nieuwe burgemeester ligt. "Het is niet de start die ik gewenst heb. Maar je kan je als burgemeester er toch geen voorstelling van maken, er kan van alles dagelijks veranderen. Dat gebeurt ook hier in Urk, dat wist ik."

OM wil niet zeggen of aantijging ooit tot vervolging heeft geleid
Naast de burgemeester reageren ook het Openbaar Ministerie en het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC) op het verschijnen van de citaten uit het vertrouwelijke rapport. Het OM: "Het rapport van het RIEC is niet bekend bij het OM. Wel is het zo dat we betrokken zijn geweest bij de totstandkoming, collega's zijn hiervoor geïnterviewd. Ook zijn we geïnformeerd over de hoofdlijnen."

Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen of de informatie over de band tussen de politicus en de criminelen ooit heeft geleid tot een strafrechtelijk onderzoek.

Een woordvoerder van het RIEC kan niet bevestigen dat de passages uit het boek afkomstig zijn uit het geheime rapport. Wel legt de woordvoerder uit wat het doel is van het rapport: "Het doel van het ondermijningsbeeld is om fenomenen in beeld te brengen op basis waarvan gemeenten en andere partijen tactische en strategische keuzes kunnen maken in de aanpak van ondermijnende criminaliteit."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel