OM eist 30 maanden cel en tbs voor steekpartij in gevangenis

LELYSTAD • Di 27 oktober 2020 | 19:58 • Dinsdag 27 oktober 2020 | 19:58

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep 30 maanden cel en tbs met dwangverpleging geëist voor een steekpartij in een jeugdgevangenis in Lelystad. De 24-jarige Davey B. stak een medegevangene met een schilmesje.

B. zat in jeugdgevangenis Intermetzo in het kader van een PIJ-maatregel, ook wel jeugd-tbs genoemd. Het einde was na vijf jaar in zicht toen hij op 22 december 2018 een medegevangene van 17 jaar neerstak. B. beweert dat hij door hem werd bedreigd. De 17-jarige zou voor het incident een snijbeweging langs de keel hebben gemaakt.

Opwelling
Volgens getuigen zei B. voor zijn aanval “nu is hij voor mij”. B. ontkent dit. Hij zegt in een opwelling te hebben gehandeld. Het slachtoffer liep verwondingen op aan zijn hand, borst, buik en rug. De meeste waren oppervlakkig, waarschijnlijk doordat het mesje afbrak. Het slachtoffer wil 12.500 euro smartengeld. Hij heeft last van herbelevingen.

Behandeling
Het OM eiste bij de rechtbank ook al 30 maanden cel en tbs met dwangverpleging voor een poging tot moord. De rechtbank beoordeelde het als een poging tot doodslag. De Lelystedeling kreeg een gevangenisstraf van 25 maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, maar geen tbs. De rechtbank vond dat de eerder opgelegde PIJ-maatregel – voor een gewapende overval op een videotheek – afdoende zou zijn om de stoornissen van B. te behandelen.

Het OM vindt een PIJ-maatregel niet genoeg. Het OM ziet tbs met voorwaarden, de ‘lichtere’ tbs-variant, ook niet zitten. Dat is het voorstel van het Pieter Baan Centrum (PBC). Net als het OM acht de reclassering de kans groot dat de man zich niet aan de voorwaarden zal houden.

Stoornissen
Bij B. is een borderline persoonlijkheidsstoornis met anti-sociale trekken vastgesteld. Daarnaast is hij verslaafd aan verdovende middelen en kan hij niet omgaan met stressvolle situaties. Volgens gedragsdeskundigen zijn de stoornissen hardnekkig en gaat de behandeling lang duren. De man zal voor de rest van zijn leven ondersteuning nodig hebben.

B. zelf is behandelingsmoe. Hij wil zo snel mogelijk terugkeren in de maatschappij. Op de vraag wat tbs met dwangverpleging voor hem zou betekenen, antwoordde hij dat dit het einde van zijn leven zou zijn. “Dan kom ik nooit meer buiten”. Hij voegde eraan toe dat hij niet in een kliniek wil zitten met “pedofielen en kinderverkrachters”.

Het hof doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel