Inspectie onderzoekt tientallen klachten over commerciële teststraten

FLEVOLAND • Di 27 oktober 2020 | 21:51 • Dinsdag 27 oktober 2020 | 21:51

De Inspectie Gezondheidsdienst en Jeugd (IGJ) onderzoekt 'enkele tientallen meldingen' die ze over commerciële teststraten heeft binnengekregen. Commerciële testlocaties schieten als paddenstoelen uit de grond, ook in Flevoland. Er gaat volgens de inspectie op veel plekken in Nederland nog veel mis. Zo gaan de binnengekomen meldingen onder meer over onbetrouwbare tests, het ontbreken van zorgprofessionals op de testlocaties en het niet doorgeven van de resultaten aan de GGD.

IGJ houdt het toezicht op de teststraten, zowel die van de GGD als de commerciële. Ze constateerde eerder al dat er artsen met een BIG-registratie missen op de commerciële testlocaties. De uitslagen van die plekken worden ook niet gedeeld met de GGD, waardoor het aantal geregistreerde coronabesmettingen mogelijk hoger kan liggen dan de gezondheidsdienst dagelijks meldt. Daarom waarschuwde de inspectie vorige week op haar website om op beide punten alert te zijn.

De inspectie ziet de commerciële teststraat als een 'snelle voorscreening', maar ze geeft aan dat er na een positieve test wel een PCR-test moet volgen. "Alleen met een PCR-test kan met zekerheid vastgesteld worden of iemand het virus bij zich draagt."

Of er ook misstanden zijn in Flevoland is nog onduidelijk. Ook kan IGJ nog niet zeggen of de binnengekomen meldingen over de commerciële teststraten aanleiding zijn tot verscherpt toezicht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel