'Mijn vader overleed nadat twee ziekenhuizen geen bed vrij hadden'

LELYSTAD • Di 27 oktober 2020 | 22:19 • Dinsdag 27 oktober 2020 | 22:19

Een 78-jarige man uit Lelystad is deze maand overleden aan de gevolgen van een hartaanval nadat ambulancepersoneel hem volgens zijn dochter niet direct kon overdragen aan de spoedeisende hulpen van twee ziekenhuizen. Volgens het actualiteitenprogramma EenVandaag waren de ziekenhuizen in de regio als gevolg van de tweede coronagolf niet in staat de man medisch te verzorgen. De bedden lagen vol.

Caroline van Blerkom vertelt in de uitzending dat haar vader Koos op vrijdag 16 oktober na zijn werk in een supermarkt niet lekker werd. Hij ging op bed liggen, maar zijn toestand verslechterde. Daarop is een ambulance opgeroepen die hem naar een ziekenhuis wilde brengen. Maar de spoedeisende hulpen konden hem niet ontvangen. Pas een derde ziekenhuis ving hem op. Kort daarna overleed hij. Volgens Van Blerkom is niet te achterhalen of de zoektocht naar een ziekenhuis er voor gezorgd heeft dat haar vader is overleden, maar zo voegt ze er aan toe: "geholpen heeft het natuurlijk niet."

"Mijn vader was 78 jaar oud en had een prima gezondheid. Hij werkte nog in een supermarkt, met heel veel plezier. Het is voor ons moeilijk te bevatten dat hij er niet meer is en dat we geen afscheid konden nemen. Hij is alleen gestorven", vertelt Caroline van Blerkom.

Artsen spoedeisende hulp waarschuwen
De Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Artsen zegt dat de kwaliteit van de spoedeisende hulp in gevaar komt. De grenzen komen in zicht, zegt voorzitter David Baden. Soms is het zo druk dat de spoedeisende hulp tijdelijk moet sluiten. Dat komt omdat ziekenhuizen naast de opname van corona-patiënten ook de gewone zorg door laten gaan. Het gevolg is dat er geen beschikbare bedden meer zijn. Een leeg bed is een voorwaarde zodra iemand wordt aangemeld bij de spoedeisende hulp.

Het bevreemdt Baden dat zijn beroepsgroep niet is uitgenodigd voor het landelijke corona-overleg terwijl in spoedeisende situaties de patiënt als eerste naar de spoedpost wordt gebracht. Baden wil meepraten in de zoektocht naar oplossingen.

Reportage van EenVandaag

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel